Μελισσοθεραπεία

Το κατατοπιστικό αυτό άρθρο με την καλή του μετάφραση το μεταφέρουμε από το πλούσιο ιστολόγιο "Ήδιστο Μέλημα" :
Του Paolo Faccioli  
Μετάφραση Νίκος Καββαδάς
Η λειτουργία του δηλητηρίου των μελισσών
Το δηλητήριο της μέλισσας παράγεται από ειδικούς αδένες των εργατριών μελισσών, που συνδέεται με ένα σάκο συγκράτησης δηλητηρίου και απόδοσης μετά από τσίμπημα με το κεντρί:
Οι εργάτριες μέλισσες θα πρέπει να υπερασπιστούν την κυψέλη, και να επιτεθούν σε τυχόν εισβολείς με αυτό.

Ο Όλυμπος αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα παγκοσμίως. Η έντονη ποικιλότητα του ανάγλυφου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών, το πέτρωμα, η εναλλαγή των υψομέτρων και η μικρή απόσταση των κορυφών από τη θάλασσα, δημιουργούν μεγάλη ποικιλία βλάστησης και βιοτόπων.

Το μέλι που παράγουμε, προέρχεται αποκλειστικά από αυτή τη μεγάλη ποικιλία ανθοφοριών, και συλλέγεται με μεράκι και σεβασμό, ώστε να διατηρηθούν όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά και αρώματα που προσφέρει πλουσιοπάροχα αυτό το μοναδικό φυσικό εργαστήριο. Οι ιδιότητες του μελιού αυτού άρχισαν να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται με ειδικές μελέτες επιστημόνων, που το κατατάσσουν στην κορυφή των θεραπευτικών μελιών του κόσμου. Να μερικές πληροφορίες για τις έρευνες που γίνονται:

basilikospoltos1Ο βασιλικός πολτός είναι μια άσπρη κρεμώδης ουσία με χαρακτηριστική όξινη, υπόπικρη γεύση κι ιδιαίτερη οσμή. Είναι εξαιρετικά θρεπτική ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών, μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.

Η βασίλισσα που τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό από την αρχή της ζωής της μέχρι το τέλος της, ζει 30 φορές περισσότερο από την εργάτρια μέλισσα, έχει 40% μεγαλύτερο μέγεθος, 60% μεγαλύτερο βάρος από την εργάτρια μέλισσα και γεννάει τους ανοιξιάτικους μήνες κάθε μέρα τόσα αβγά που το βάρος τους είναι 2,5 φορές το βάρος του σώματός της!

Οι μεγάλες αυτές διαφορές και αποδόσεις, έκαναν τους επιστήμονες να στρέψουν τις έρευνές τους στις επιδράσεις της μοναδικής αυτής τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Έρευνες έγιναν, κυρίως, για τις επιδράσεις του Βασιλικού πολτού στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στην πορεία της εγκυμοσύνης και σε αρκετές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού. Πράγματι, οι έρευνες αυτές κατέληξαν σε αξιόλογα συμπεράσματα για τα οφέλη του βασιλικού πολτού.

Η λουλουδόσκονη και τα παντελονάκια των μελισσών

Πλούσιοι οι ανθήρες των λουλουδιών σε πολύχρωμες σκονισμένες μπαλίτσες! Άλλες κίτρινες, άλλες άσπρες, άλλες κόκκινες ή πορτοκαλί, ακόμη και μαύρες μπαλίτσες, τόσο άφθονες που αρκεί να ακουμπήσουμε τα λουλούδια για να γεμίσουμε το δάκτυλό μας από αυτή την πολύχρωμη πούδρα! 

Η γύρη των λουλουδιών, δεν είναι μόνο τα αρσενικά γεννητικά κύτταρα των λουλουδιών. Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης,μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών, κατάλληλη για τη διατροφή του πιο ακούραστου εντόμου, της μέλισσας.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη σε πολλές χρήσεις μέσα στην κυψέλη. Μια από τις χρήσεις της είναι να περιορίζουν την είσοδο της κυψέλης τους όταν κινδυνεύουν. Έτσι, προστατεύουν την πολιτεία τους από εχθρούς, μεγάλους όπως τα ποντίκια αλλά και μικροσκοπικούς, όπως τα μικρόβια και τους ιούς. Προ της Πόλης τους λοιπόν - (εξ΄ ου και τ' όνομά της) - η μαγική αυτή ουσία θωρακίζει το μαγικό κόσμο των μελισσών.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για την αποστείρωση της κυψέλης, ώστε να προφυλάσσονται από κάθε μολυσματική ασθένεια.

Fri Feb 12 20:47:00 +0000 2021

Ας κάνουμε τις καρδιές να ανθίσουν! - https://t.co/ZX3Pi1EksN https://t.co/oLOPdoIk9Y

Newsletter