Γύρη & μέλισσα

Η λουλουδόσκονη και τα παντελονάκια των μελισσών

Πλούσιοι οι ανθήρες των λουλουδιών σε πολύχρωμες σκονισμένες μπαλίτσες! Άλλες κίτρινες, άλλες άσπρες, άλλες κόκκινες ή πορτοκαλί, ακόμη και μαύρες μπαλίτσες, τόσο άφθονες που αρκεί να ακουμπήσουμε τα λουλούδια για να γεμίσουμε το δάκτυλό μας από αυτή την πολύχρωμη πούδρα! 

Η γύρη των λουλουδιών, δεν είναι μόνο τα αρσενικά γεννητικά κύτταρα των λουλουδιών. Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης,μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών, κατάλληλη για τη διατροφή του πιο ακούραστου εντόμου, της μέλισσας.

Πώς μαζεύει η μέλισσα τη γύρη

Οι εργάτριες μέλισσες που είναι αφιερωμένες στη συλλογή της γύρης, επισκέπτονται πολλά λουλούδια του ίδιου είδους κάθε φορά, βουτούν μέσα στους ανθήρες κι η γύρη σκορπίζεται και κολλά στο πλούσιο τρίχωμά τους. Με τα μπροστινά ποδαράκια τους χτενίζουν το σώμα τους συγκεντρώνοντας τους κόκκους της γύρης και την οδηγούν προς τα πίσω πόδια, που είναι καταπληκτικά εργαλεία συλλογής και αποθήκευσης:

Διαθέτουν ένα καλαθάκι από σκληρές τρίχες, ένα μοχλό συμπίεσης και χτένια. Η κολλώδης γύρη, οδηγείται με χτενίσματα προς το καλαθάκι, όπου συμπιέζεται διαδοχικά σε μικρές στρώσεις, ώσπου να δημιουργηθεί μια αρκετά μεγάλη μπαλίτσα γύρης, μια σε κάθε πίσω ποδαράκι της εργάτριας. Οι κινήσεις συλλογής και αποθήκευσης είναι τόσο γρήγορες που θα τις θαύμαζε ακόμη και ένας ταχυδακτυλουργός. Τελικά, η μέλισσα επιστρέφει στην κυψέλη της, όπου αποθέτει τα μπαλάκια της γύρης μέσα στις κηρήθρες. Από την τροφή αυτή, θα δημιουργηθεί ο βασιλικός πολτός, το γάλα των μελισσών, με το οποίο θα ταΐσουν τη βασίλισσα και τα μικρά τους.

Η μέλισσα δε συλλέγει τη γύρη δίχως ν' ανταμείψει τα λουλούδια για την προσφορά τους: Καθώς είναι γεμάτη από τους κόκκους της γύρης, επισκέπτεται άλλο λουλούδι κι έτσι οι κόκκοι θα γονιμοποιήσουν το στίγμα του άνθους που θα δώσει τον καρπό. Χωρίς τις μέλισσες η διαδικασία της γονιμοποίησης δε θα γίνονταν επαρκώς κι οι καρποί δε θα παράγονταν.