Τι είναι αλλεργία και πώς μπορώ να πάρω από τη φύση τις πρώτες βοήθειες

Οι αλλεργίες είναι μια κοινή κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένες ουσίες όπως η γύρη, η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων. Το σώμα μας δηλαδή, αντιλαμβάνεται εσφαλμένα τις ουσίες αυτές ως εισβολείς και διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να τις καταπολεμήσει.

αλλεργία από λουλούδια

Ενώ υπάρχουν πολλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και άλλα συνταγογραφούμενα διαθέσιμα για τη θεραπεία αλλεργιών, υπάρχουν επίσης αρκετές φυσικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ακολουθούν μερικοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των αλλεργιών:

Κερσετίνη: Η κερκετίνη είναι ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και έχει φυσικές αντιισταμινικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Τροφές πλούσιες σε κερσετίνη περιλαμβάνουν τα μήλα, τα μούρα, τα κρεμμύδια και το μπρόκολο.

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο και βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων αλλεργίας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ και τα ζυμωμένα λαχανικά.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα φυσικό αντιισταμινικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, το ακτινίδιο, τις φράουλες και τις πιπεριές.

Ρινική έκπλυση με φυσιολογικό ορό: Μια ρινική έκπλυση με φυσιολογικό ορό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τις ρινικές οδούς και στη μείωση της φλεγμονής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ έκπλυσης με φυσιολογικό ορό ή να φτιάξετε το δικό σας διάλυμα αναμειγνύοντας 1/2 κουταλάκι του γλυκού μη ιωδιούχο αλάτι με μισό λίτρο απεσταγμένο ή βρασμένο νερό.

Τοπικό μέλι: Το μέλι περιέχει κόκκους γύρης σε μικρή ποσότητα. Η κατανάλωση τοπικού μελιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας εκθέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα σε μικρές ποσότητες γύρης από το τοπικό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ανοσίας με την πάροδο του χρόνου.

Εισπνοή ατμού: Η εισπνοή ατμού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης και στη μείωση της φλεγμονής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή εισπνοής ατμού ή απλά να εισπνεύσετε ατμό από ένα μπολ με ζεστό νερό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φυσικές θεραπείες μπορεί να μην λειτουργούν για όλους και μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να διαχειριστούν τα συμπτώματα αλλεργίας τους. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία.

Η Mellifora προσφέρει το ρινικό διάλυμα πρόπολης και βοτάνων για ανακούφιση μεταξύ άλλων και της αλλεργικής ρινίτιδας.