Η Πρόπολη

Πρόπολη: το αντιβιοτικό της κυψέλης.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη σε πολλές χρήσεις μέσα στην κυψέλη. Μια από τις χρήσεις της είναι να περιορίζουν την είσοδο της κυψέλης τους όταν κινδυνεύουν. Έτσι, προστατεύουν την πολιτεία τους από εχθρούς, μεγάλους όπως τα ποντίκια αλλά και μικροσκοπικούς, όπως τα μικρόβια και τους ιούς. Προ της Πόλης τους λοιπόν - (εξ΄ ου και τ' όνομά της) - η μαγική αυτή ουσία θωρακίζει το μαγικό κόσμο των μελισσών.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για την αποστείρωση της κυψέλης, ώστε να προφυλάσσονται από κάθε μολυσματική ασθένεια.

Επιπλέον, τη χρησιμοποιούν ως οικοδομικό υλικό μέσα στην κυψέλη «σοβατίζοντας» τις χαραμάδες και τις ανωμαλίες του χώρου τους. Έτσι, δίνουν τη δυνατότητα στο μελισσοκόμο να συλλέξει αυτό το πολύτιμο υλικό από τα τοιχώματα και τα πλαίσια της κυψέλης. Εξ΄ άλλου, όλο το χρόνο σχεδόν, «λουστράρουν» με λεπτό στρώμα πρόπολης το εσωτερικό των κελιών της κηρήθρας, ώστε το αβγό που θα γεννήσει η βασίλισσα μέσα σ΄ αυτά, ν' αναπτυχθεί σε αποστειρωμένο περιβάλλον και να δώσει μια υγιή προνύμφη και νύμφη.

Από πού προέρχεται η πρόπολη - φυσικές ιδιότητες

Η πρόπολη προέρχεται από ρητινώδεις ουσίες που συλλέγουν οι μέλισσες από τους φλοιούς των φυτών. Την αναμειγνύουν με κερί και γύρη και την εμπλουτίζουν με ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες (φλαβονοειδή, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Κ). Έτσι, η βασική σύσταση της πρόπολης είναι 50% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια, 5% γύρη, ένζυμα, αρωματικές ουσίες, σάκχαρα, βάλσαμα και διάφορες άλλες ουσίες. Η χημική σύσταση όπως και οι φυσικές της ιδιότητες, εξαρτώνται άμεσα από τη χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά θα δώσουν διαφορετικές ρητινώδεις εκκρίσεις στις μέλισσες. Γι΄ αυτό και το χρώμα της πρόπολης δεν είναι σταθερό. Ποικίλει από σκούρο πράσινο, καφέ έως ανοιχτό κίτρινο. Έχει ιδιαίτερα ευχάριστη μυρουδιά, σαν θυμίαμα, βανίλια και κερί με μέλι. Σ΄ αυτό συντελούν τα αιθέρια έλαια που περιέχει. Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλύεται στην αιθυλική αλκοόλη, στην γλυκόλη, και σε άλλους οργανικούς διαλύτες.

Θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης

Οι Αιγύπτιοι γνώριζαν τις αντισηπτικές ιδιότητες της πρόπολης και τις αξιοποιούσαν στη διαδικασία της ταρίχευσης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεραπευτές, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος και ο Γαληνός, αναγνώριζαν την πρόπολη για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, την οποία χρησιμοποιούσαν ως αντισηπτικό, απολυμαντικό της στοματικής κοιλότητας και επουλωτικό των πληγών. Τον 17ο αιώνα, η φαρμακοποιία του Λονδίνου περιελάμβανε την πρόπολη ως επίσημο φάρμακο.

Η δράση της πρόπολης είναι πλέον αποδεδειγμένη. Σε πειράματα που έγιναν σε εργαστήρια, αποδείχθηκε η αντιμικροβιακή και η μυκητοκτόνος δράση της, αφού σε σύνολο 29 ειδών βακτηρίων ανέστειλε τη δράση των 25 και σε 39 είδη μυκήτων σταμάτησε την ανάπτυξη σε 20 είδη. Έχει αποδειχθεί δραστική τόσο εναντίον των ιών της πολιομυελίτιδας, αλλά και του έρπητα, της κυστώδους στοματίτιδας και της αδενίτιδας. Επίσης, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αναστολή των παρασίτων, όπως τριχομονάδα, τρυπανόσωμα κλπ.

Η παράλληλη χορήγηση της πρόπολης με τα αντιβιοτικά μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν τα τελευταία στον οργανισμό. Και κάτι πολύ σημαντικό: έχει δειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.

Η πρόπολη δρα στο σταφυλόκοκκο, στο στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά και πολλά φλαβονοειδή είναι ουσίες, που συντελούν στην αντιβακτηριακή δράση της πρόπολης. Σ΄ αυτά οφείλεται και η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενοιών, ενώ δρα προληπτικά στη γρίπη, την ηπατίτιδα Β και τον έρπη ζωστήρα αυξάνοντας την ιντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία.

Ακόμη, η αντιοξειδωτική ιδιότητα της πρόπολης εκδηλώνεται με τη σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα προστατεύει τη βιταμίνη C από την οξείδωση. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η πρόπολη σε συνδυασμό με τη γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στη σταδιακή ανοσοποίηση.

Τέλος, επιταχύνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών, κυρίως, χάρη στα αιθέρια έλαια.

Χρήσεις της πρόπολης

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων εξωτερικών και εσωτερικών όπως των αναπνευστικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας, του έλκους, προβλημάτων του προστάτη, γυναικολογικές παθήσεις, μυκητιάσεις και ιώσεις.

Αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η χρόνια ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, χρόνιος κνησμός, τοπικές κοκκινίλες, βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματικής αρθρίτιδας και σπονδυλικής αγκύλωσης.

Έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των αγγειοκινητικών νεύρων που προκαλούν την καταρροή των αναπνευστικών κυττάρων (συνάχι).

Αποτελεί λοιπόν το κύριο συστατικό σε καλλυντικά, λοσιόν, κρέμες προσώπου, σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόκρεμες, καθώς και σε πλήθος θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως παστίλιες για το λαιμό, σιρόπι για το βήχα, πόσιμα σκευάσματα για το ανοσοποιητικό και το στομάχι κ.ά.

Είναι τόσες οι ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της πρόπολης και των άλλων προϊόντων της μέλισσας, που αναπτύχθηκε πλέον ολόκληρη επιστήμη με το όνομα «Μελισσοθεραπεία» (Apitherapy).

Πως προσφέρουμε εμείς την πρόπολη:

Συλλέγουμε εμείς οι ίδιοι την πρόπολη από τις κυψέλες μας, που βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένες στις πλαγιές του Ολύμπου. Έτσι, εκμεταλλευόμαστε την πλούσια βιοποικιλότητα αυτού του άγριου τόπου, τη μεγαλύτερη ίσως παγκοσμίως. Βλάστηση πλούσια σε βότανα, μοναδικής αξίας, μια και είναι αυτοφυή εδώ και εκατομμύρια χρόνια σ΄ αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Μακριά από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, μακριά από εντομοκτόνα, λιπάσματα και χημικά, οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη που το χρώμα της αλλάζει από μήνα σε μήνα και από εποχή σε εποχή.

Από αυτή την αρωματική καθαρή πρόπολη, φτιάχνουμε βάμματα και εκχυλίσματα σε έλαια με επιστημονική γνώση και μεθόδους, ώστε να μην αλλοιώνονται οι θεραπευτικές ιδιότητές της . Στη συνέχεια, την προσφέρουμε είτε αυτούσια, είτε σε πυκνό βάμμα, είτε σε σκευάσματα, όπως τα καλλυντικά, τα σαπούνια και τα θεραπευτικά μας προϊόντα.

Να μερικά από αυτά:

Βάμμα Πρόπολης Πυκνό

Βάμμα Πρόπολης αραιό

Κεραλοιφή Πρόπολης

Ρινικό σπρέι πρόπολης & βοτάνων

Σαπουνάκι Πρόπολης & βοτάνων για το πρόσωπο

Αντιγριπικό Διάλυμα