Βασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι μια άσπρη κρεμώδης ουσία με χαρακτηριστική όξινη, υπόπικρη γεύση κι ιδιαίτερη οσμή. Είναι εξαιρετικά θρεπτική ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών, μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.

 

Η βασίλισσα που τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό από την αρχή της ζωής της μέχρι το τέλος της, ζει 30 φορές περισσότερο από την εργάτρια μέλισσα, έχει 40% μεγαλύτερο μέγεθος, 60% μεγαλύτερο βάρος από την εργάτρια μέλισσα και γεννάει τους ανοιξιάτικους μήνες κάθε μέρα τόσα αβγά που το βάρος τους είναι 2,5 φορές το βάρος του σώματός της!

Οι μεγάλες αυτές διαφορές και αποδόσεις, έκαναν τους επιστήμονες να στρέψουν τις έρευνές τους στις επιδράσεις της μοναδικής αυτής τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Έρευνες έγιναν, κυρίως, για τις επιδράσεις του Βασιλικού πολτού στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στην πορεία της εγκυμοσύνης και σε αρκετές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού. Πράγματι, οι έρευνες αυτές κατέληξαν σε αξιόλογα συμπεράσματα για τα οφέλη του βασιλικού πολτού.

Σύσταση:

Τα βασικά συστατικά του είναι νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια και μεταλλικά άλατα. Πιο συγκεκριμένα, το νερό αποτελεί τα 2/3 του φρέσκου β.π. , οι πρωτεΐνες αποτελούν το 74% επί της ξηρής ουσίας, τα σάκχαρα αποτελούνται κυρίως από φρουκτόζη και  γλυκόζη, τα λιπαρά οξέα των λιπιδίων του έχουν αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες, τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι K, Ca, Na, Zn, Fe, Cu, Mn, περιέχει σημαντικό ποσοστό βιταμινών όπως ολόκληρο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β από το 1-12 και σε μικρότερες ποσότητες C, D, A και Ε.

Ιδιότητες:

  • Στον διαβήτη προκαλεί μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και των λιπιδίων με πιο γρήγορο ρυθμό από τις συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές. Οι ερευνητές εντόπισαν στον βασιλικό πολτό οργανικά οξέα που έχουν παρεμφερή δράση με την ινσουλίνη.
  • Ο β.π. έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθά στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ έχει ρυθμιστικό ρόλο στην καρδιακή λειτουργία. Έχει αντιβακτηριακές και ορθοπεδικές ιδιότητες. Η ύπαρξη προλίνης (αμινοξύ) έχει θετική δράση στο κολλαγόνο, που είναι σημαντικό συστατικό του συνδετικού ιστού. Έχουν παρατηρηθεί ευεργετικά αποτελέσματα και στην οστεοπόρωση. Η σκληροδερμία επίσης - μια ασθένεια που προσβάλλει τους μυς, το δέρμα και τις αρθρώσεις - είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια του βασιλικού πολτού.
  • Άτομα που πάσχουν από γενική εξάντληση, κόπωση, κεφαλαλγία και άνοια βοηθιούνται επίσης με τον βασιλικό πολτό. Μελέτες απέδειξαν ότι δρα προληπτικά σε διαταραχές που σχετίζονται με την προσωρινή ή και τη μόνιμη απώλεια μνήμης στα ηλικιωμένα άτομα, ή ότι επιβραδύνει την εμφάνισή της. Αυτό οφείλεται στην παρουσία βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Ε που δρα σε εγκεφαλικές τροφικές διαταραχές και στη λειτουργία των νευρικών διασυνδέσεων. Η χορήγησή του όμως πρέπει να ξεκινήσει μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης, που συνήθως είναι περιστασιακά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, συζητείται η χορήγησή του σε καταθλιπτικά άτομα, σε φοβικά, αλλά και σε όσα παρουσιάζουν αϋπνίες και έλλειψη διάθεσης, ως ενισχυτική της υπάρχουσας ιατρικής θεραπείας. Ακόμα, συστήνεται για ταχύτερη ανάρρωση - ιδιαίτερα μετά από εγχειρήσεις- και σε περίπτωση νευρικής ανορεξίας.
  • Έρευνες που έγιναν σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης απέδειξαν ότι η ενδομυϊκή έκχυση βασιλικού πολτού είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της τοξαιμίας, όπως και στο οίδημα και την υψηλή πίεση του αίματος.
  • Η χορήγηση βασιλικού πολτού ευνοεί και το θηλασμό, όπως επίσης περιορίζει και τους πόνους της γέννας. Ο βασιλικός πολτός δρα ρυθμιστικά και σε περιπτώσεις λειρουργικών εμμηνορροϊκών διαταραχών, κυρίως στις έφηβες, αφού ο συνδυασμός βασιλικού πολτού και γύρης έχει ευνοϊκή δράση στην ωρίμανση της μήτρας.
  • Αρκετά μελισσοκομικά προϊόντα δρουν συνεργατικά στη θεραπεία οφθαλμολογικών ασθενειών. Μείγμα αποτελούμενο από πρόπολη, βασιλικό πολτό και μέλι χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καταρράκτη. Η χρήση των προϊόντων αυτών ως λοσιόν ματιού έχει θρεπτικά αποτελέσματα στο επίπεδο του ματιού, παρεμποδίζοντας την απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς χιτώνα, αλλά και στις περιπτώσεις γλαυκώματος, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
  • Η χορήγηση βασιλικού πολτού προκαλεί διέγερση της ανάπτυξης των πρόωρων βρεφών, επειδή δρα βελτιωτικά στην αφομοίωση της τροφής και τροφοδοτεί διάφορους παράγοντες ανάπτυξης. Μέλι, βασιλικός πολτός και γύρη συμβάλλουν στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης βοηθούν τη βελτίωση της μνήμης και της αντίληψής τους. Περιορίζει τα κινητικά προβλήματα και θέτει τέρμα στην ακράτεια των ούρων.
  • Ο βασιλικός πολτός αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
  • Η εξωτερική χρήση του βασιλικού πολτού βοηθά σε πολλές δερματικές παθήσεις, εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση, ψωρίαση, ξηροδερμία.