Μολόχα (malva-silvestris)

Ένα βότανο με ιδιότητες αιμολυτικές, αντιβηχικές. Με αντιφλεγμονώδη, αποχρεπτική, στυπτική και επουλωτική δράση.

Χρήση: ένα κουταλάκι από το βότανο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αφημένο για 10 λεπτά καλά σκεπασμένο, για να μας προσφέρει όλες τις δραστικές του ουσίες με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Για εξωτερική χρήση, οι αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές αλλά και στυπτικές ιδιότητες, την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε περιπτώσεις ουλίτιδας, ερεθισμού του δέρματος, αλλά και για ανακούφιση από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες. Σε μορφή κομπρέσσας από χλιαρό έγχυμα, έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην ξηρότητα των δακρυϊκών πόρων. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει αναφερθεί ότι 2-3 φλιτζάνια μολόχα την ημέρα, μαζί με κομπρέσες από στραγγισμένα ζεστά φύλλα και άνθη στο στήθος το βράδυ, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο εμφύσιμα ή σε περιπτώσεις δύσπνοιας.

Τέλος, τα λουτρά μολόχας βοηθούν να ανακουφιστούν τα πρησμένα πόδια ειδικά μετά από κάταγμα και μαλακώνει τους κάλους των ποδιών. Πιστεύεται ότι θεραπεύει την επιληψία. Επίσης, ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας, της σφήκας ή της τσουκνίδας.

Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις εντερικών προβλημάτων, κολικών, γαστρίτιδας, κυστίτιδας, διάρροιας, καταρροής, πνευμονίας, βραχνάδας, οξείας δυσεντερίας, κατακράτησης ούρων, αιματουρίας, φλεγμονών της ουροδόχου κύστης, προβλημάτων των νεφρών.

Ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του είχαν προσέξει ότι το χόρτο αυτό υποβοηθούσε τη σκέψη, γιατί ήταν ελαφρό στην πέψη και άφηνε ελεύθερο το πνεύμα.

Ο Ιπποκράτης παρασκεύαζε α) ένα κατάπλασμα με κρασί και μολόχα για να αντιμετωπίσει τα οιδήματα και τις φλεγμονές, β) τη συνιστούσε σαν αφέψημα εναντίον διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, γ) παρασκεύαζε με αυτή κολπικά υπόθετα τα οποία χρησιμοποιούσε για να διευκολύνει τους τοκετούς και να μετριάσει τους πόνους.

Ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης, ότι είναι "εύχυμη, μαλακτική της τραχείας αρτηρίας και αποχωρίζει τα εις επιφάνειαν οξέα" και την χρησμοποιοεί ως αποχρεπτικό φάρμακο. Από τα άνθη της παρασκευάζονταν αφέψημα εναντίον παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Η σοφή λαϊκή ιατρική θεωρεί τη μολόχα ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φαρμακευτικά βότανα.

Εμείς μαζεύουμε την μολόχα από τις πλαγιές του Ολύμπου, και από τα δροσερά και φρεσκοκομμένα άνθη και φύλλα της φτιάχνουμε βάμματα και εκχυλίσματα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από τα αποξηραμένα άνθη της φτιάχνουμε αφεψήματα. Έτσι, με τα πολύτιμα συστατικά της φτιάχνουμε τα χειροποίητα σκευάσματα που σας προσφέρουμε. Τη χρησιμοποιούμε στο σιρόπι για το λαιμό, στη βοτανική κρέμα, στο ρινικό διάλυμα πρόπολης, στην κεραλοιφή και στο θεραπευτικό έλαιο.

Τα παραπάνω προϊόντα θα τα βρείτε στο e-shop