21 αντι-ισταμινικές τροφές: Αλλεργίες & καταπολέμηση με διατροφή

Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο άρθρο της Alison Vickery. Το πρωτότυπο άρθρο μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.alisonvickery.com/blog/21-anti-histamine-foods-that-fight-inflammation-and-stabilize-mast-cells/

21 ΑΝΤΙ-ΙΣΤΑΜΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΜΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

22 Σεπτεμβρίου 2014 10:00 μ.μ

21 Αντιισταμινικές τροφές

Εάν έχετε δυσανεξία στην ισταμίνη, διαταραχή ενεργοποίησης ιστιοκυττάρων ή οποιαδήποτε άλλη φλεγμονώδη διαταραχή, τότε εδώ είναι 21 αντιισταμινικές τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή και σταθεροποιούν φυσικά τα μαστοκύτταρα.

 

 

 

Λαχανικά

 

κάρδαμο, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Άλισον Βίκερυ, Υγεία, Αυστραλία

1. Νεροκάρδαμο (Nasturtium Officinale)

Το κάρδαμο είναι ένα σταυρανθές λαχανικό με πιπεράτη, καυτερή γεύση παρόμοια με τη ρόκα. Θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυτά που διατίθενται συνήθως. Μια μελέτη έδειξε ότι το νεροκάρδαμο αναστέλλει το 60% της ισταμίνης που απελευθερώνεται από τα μαστοκύτταρα.

Μελέτη:  Goda, Hoshino K, Akiyama H, Ishikawa T, Abe Y, Nakamura T, Otsuka H, ​​Takeda Y, Tanimura A, Toyoda M, "Συστατικά στο νεροκάρδαμο: αναστολείς της απελευθέρωσης ισταμίνης από τα κύτταρα RBL-2H3 που προκαλούνται από διέγερση αντιγόνου" , Biol Pharm Bull. 1999 Dec;22(12):1319-26.

 

 

φύτρα μπιζελιού, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Alison vickery, υγεία, Αυστραλία

2. Μπιζέλια (Pisum Sativum)

Τα φύτρα μπιζελιού περιέχουν υψηλή συγκέντρωση οξειδάσης διαμινών (αυτό το ένζυμο αποδομεί την εξωκυτταρική ισταμίνη) κατά τη φάση της κοτυληδόνας. Όλη η οικογένεια Fabaceae περιέχει DAO, αλλά έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σπορόφυτα μπιζελιού (Pisum sativum), φακής (lens culinaris) και ρεβιθιού (Cicer arietinum). Έχουν υψηλότερη ικανότητα υποβάθμισης DAO από τα εμπορικά συμπληρώματα DAO (που προέρχονται από χοίρους).

Μελέτη:  Masini, Emanuela, et al. "Η ισταμινάση του σπορόφυτου μπιζελιού ως νέα θεραπευτική προσέγγιση σε αναφυλακτικές και φλεγμονώδεις διαταραχές." The Scientific World Journal 7 (2007): 888-902.

Comas-Basté, Oriol, et al. "In vitro προσδιορισμός της δραστικότητας της οξειδάσης της διαμίνης σε μήτρες τροφίμων με μια ενζυματική δοκιμασία συνδεδεμένη με UHPLC-FL." Αναλυτική και βιοαναλυτική χημεία  (2019): 1-8.

 

κρεμμύδια.  αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, alison vickery, υγεία, Αυστραλία

3. Κρεμμύδια (Allium Cepa)

Το ταπεινό κρεμμύδι (συμπεριλαμβανομένου του φρέσκου κρεμμυδιού) είναι απίστευτα θρεπτικό και σημαντικό πρεβιοτικό. Έχει αποδειχθεί ότι τα κρεμμύδια αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης, σταθεροποιούν τα μαστοκύτταρα και ακόμη μειώνουν τα επίπεδα ισταμίνης εξωκυτταρικά στο πλάσμα του αίματος.

Μελέτη:  P. Kaiser, MS Youssouf, SA Tasduq, S. Singh, SC Sharma, GD Singh, VK Gupta, BD Gupta και RK Johri, Anti-Allergic Effects of Herbal Product from Allium Cepa (Bulb), Journal of Medicinal Food . Απρίλιος 2009, 12(2): 374-382 .

 

σκόρδο, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, άλισον βίκερυ, υγεία, Αυστραλία

4. Σκόρδο (Allium Sativum)

Όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο είναι απίστευτα θρεπτικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πρεβιοτικό. Το σκόρδο έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα.

Μελέτη:  Hogberg, Bertil. «Ανασταλτική δράση της αλλισίνης στην αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων που παράγονται από την ένωση 48/80, απελευθερωτή ισταμίνης από ασκάρι, λεκιθινάση Α και αντιγόνο». Acta Physiologica Scandinavica 44.2 (1958): 157-162.

 

Βότανα

moringa, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, alison vickery, υγεία, Αυστραλία

5. Moringa (Moringa Oleifera)

Το Moringa είναι ένα «σούπερ-τρόφιμο» που έχει βρει το δρόμο του στα ράφια των υγιεινών τροφίμων. Είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία του υποσιτισμού. Μια μελέτη έδειξε ότι το Moringa αναστέλλει το 72% όλων των ισταμινών που απελευθερώνονται, καθιστώντας το σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με το Ketitofen.

Μελέτη:  Mehta, Anita και Babita Agrawal. «Διερεύνηση του μηχανισμού δράσης του Moringa oleifera για την αντιασθματική του δράση». Oriental Pharmacy and Experimental Medicine 8.1 (2008): 24-31.

Choi, Eun-Ju, et al. «Η τοπική εφαρμογή του εκχυλίσματος φύλλων Moringa oleifera βελτιώνει την πειραματικά επαγόμενη ατοπική δερματίτιδα μέσω της ρύθμισης της ισορροπίας Th1/Th2/Th17». Βιοϊατρική & Φαρμακοθεραπεία  84 (2016): 870-877.

 

ιερός βασιλικός, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Άλισον Βίκερυ, Υγεία, Αυστραλία

6. Ιερός βασιλικός (Ocimum Tenuiflorum)

Ο ιερός βασιλικός είναι ένα βότανο της οικογένειας των βασιλικών. Έχει μια λεπτή,  ήπια λουλουδάτη γεύση μέντας και μια φυσική γλυκύτητα. Είναι ένα προσαρμογόνο με αντι-αναφυλακτικές, αντιισταμινικές και σταθεροποιητικές ιδιότητες μαστοκυττάρων. Ενώ τα αποξηραμένα τσάγια είναι εύκολα διαθέσιμα, δεν υπάρχει τίποτα σαν τη γεύση των φρέσκων βοτάνων, τα οποία καλλιεργούνται εύκολα.

Μελέτη:  G Sridevi, P Gopkumar, S Ashok, C Shastry. Φαρμακολογική Βάση για Αντιαναφυλακτική, Αντιισταμινική και Δραστηριότητα Σταθεροποίησης Μαστοκυττάρων του Ocimum Sanctum. The Internet Journal of Pharmacology. 2008 Τόμος 7 Αριθμός 1 .

 

θυμάρι, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, alison vickery, υγεία, Αυστραλία

7. Θυμάρι (Thymus Vulgaris)

Το θυμάρι είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βότανο. Έχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, σε συνδυασμό με φλαβονοειδή, που σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα. Έχει επίσης αντιμικροβιακά οφέλη.

Μελέτη:  Watanabe, Jun, Hiroshi Shinmoto και Tojiro Tsushida. "Παράγωγα κουμαρίνης και φλαβονών από το οιστράγονο και το θυμάρι ως αναστολείς της απελευθέρωσης χημικών μεσολαβητών από τα κύτταρα RBL-2H3." Bioscience, biotechnology, and biochemistry 69.1 (2005): 1-6.

 

εστραγκόν, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Άλισον Βίκερυ, Υγεία, Αυστραλία

8. Εστραγκόν (Artemesia Dracunculus)

Το εστραγκόν έχει ευχάριστη γεύση γλυκάνισου. Είναι μια από τις υψηλότερες αντιοξειδωτικές πηγές τροφής μεταξύ των βοτάνων. Μια μελέτη δείχνει ότι σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα.

Μελέτη:  Watanabe, Jun, Hiroshi Shinmoto και Tojiro Tsushida. "Παράγωγα κουμαρίνης και φλαβονών από το οιστράγονο και το θυμάρι ως αναστολείς της απελευθέρωσης χημικών μεσολαβητών από τα κύτταρα RBL-2H3." Bioscience, biotechnology, and biochemistry 69.1 (2005): 1-6.

 

χαμομήλι, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Άλισον Βίκερυ, Υγεία, Αυστραλία

9. Χαμομήλι (Matricaria Recutita)

Το χαμομήλι καταναλώνεται συνήθως ως τσάι. Τα φρέσκα λουλούδια είναι συχνά διαθέσιμα και είναι προτιμότερα από τα αποξηραμένα λουλούδια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το χαμομήλι ανέστειλε την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα με τρόπο δοσοεξαρτώμενο.

Μελέτη:  Chandrashekhar, VM, et al. «Αντιαλλεργική δράση του γερμανικού χαμομηλιού (Matricaria recutita L.) σε μοντέλο αλλεργίας που προκαλείται από μαστοκύτταρα». Journal of ethnopharmacology 137.1 (2011): 336-340.

 

nettle, antihistamines, histamine intolerance, alison vickery, health, Australia

10. Τσουκνίδα (Urtica Diocica)

Η τσουκνίδα καταναλώνεται συνήθως ως τσάι. Είναι ένα ισχυρό αντιισταμινικό (που δρα στον υποδοχέα Η1) και σταθεροποιητής μαστοκυττάρων.

Μελέτη:  Roschek, Bill, et al. «Το εκχύλισμα τσουκνίδας (Urtica dioica) επηρεάζει βασικούς υποδοχείς και ένζυμα που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα». Έρευνα φυτοθεραπείας 23.7 (2009): 920-926.

 

peppermint, antihistamines, histamine intolerance, alison vickery, health, Australia

11. Μέντα (Menta Piperita)

Τα φλαβονοειδή στη μέντα έχει βρεθεί ότι έχουν μια ισχυρή ανασταλτική επίδραση στην ισταμίνη από τα μαστοκύτταρα. Ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αλλεργική ρινίτιδα και παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως ανταγωνιστής Η2.

Μελέτη:  Inoue, Toshio, et al. «Αντιαλλεργική δράση των φλαβονοειδών γλυκοζιτών που λαμβάνονται από το Mentha piperita L.» Biological and Pharmaceutical Bulletin 25.2 (2002): 256-259 .

 

nigella satvia, black cumin seed, antihistamines, histamine intolerance, alison vickery, health, Australia

12. Σπόρος και Έλαιο Μαύρου Κύμινο (Nigella Sativa)

Το Nigella Sativa ονομάζεται επίσης άνθος μάραθου, μαύρο κύμινο, ρωμαϊκός κόλιανδρος και σπόροι κρεμμυδιού. Έχει μια ελαφρώς πικρή φυτική γεύση παρόμοια με τη ρίγανη. Δρα ως αντιισταμινικό και αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το στρώμα του γαστρικού βλεννογόνου. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως σπόρος είτε ως λάδι.

Μελέτη:  M Kanter, O Coskun, H Uysal, Η αντιοξειδωτική και αντιισταμινική επίδραση του Nigella Sativa και του κύριου συστατικού του, θυμοκινόνης στην προκαλούμενη από αιθανόλη βλάβη του γαστρικού βλεννογόνου, Archives of toxicology, 2006 – Springer.

 

Ριζώματα

galangal, antihistamines, histamine intolerance, alison vickery, health, Australia

13. Galangal (Aplinia Galanga)

Το Galangal ονομάζεται επίσης "Ταϊλανδικό τζίντζερ" και είναι άμεσα διαθέσιμο σε ασιατικά παντοπωλεία. Έχει μια λεπτή, λεπτή γεύση με τζίντζερ, λεμονόχορτο και ελαφριά λουλουδάτη γεύση. Μια μελέτη δείχνει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση των μαστοκυττάρων και στην πρόληψη της αναφυλαξίας.

Μελέτη:  Hisashi Matsuda, Toshio Morikawa, Hiromi Managi, Masayuki Yoshikawa, Αντιαλλεργικές αρχές από την Alpinia galanga: δομικές απαιτήσεις των φαινυλοπροπανοειδών για την αναστολή της αποκοκκίωσης και την απελευθέρωση των TNF-άλφα και IL-4 σε κύτταρα RBL-2H3, Mediciciters Vologanumistry & 13, Τεύχος 19, 16 Οκτωβρίου 2003, Σελίδες 3197–3202 .

 

ginger, antihistamines, histamine intolerance, alison vickery, health, Australia

14. Τζίντζερ (Zingiber Officinale)

Το τζίντζερ είναι ένα ρίζωμα που αναστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως αναστολέας Η2, αλλά μια μελέτη του 2009 δείχνει ότι δρα και ως σταθεροποιητής μαστοκυττάρων.

Μελέτη:  Chen, Bing-Hung, et al. «Αντιαλλεργικό δυναμικό σε κύτταρα RBL-2H3 ορισμένων φαινολικών συστατικών του Zingiber Officinale (τζίντζερ).» Journal of natural products72.5 (2009): 950-953.

ρίζα λωτού, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Alison vickery, υγεία, Αυστραλία

15. Lotus Root (Nelumbo Nucifera)

Οι ρίζες Lotus είναι διαθέσιμες στα περισσότερα ασιατικά σούπερ μάρκετ. Έχουν ανοσοτροποποιητική δράση με ιδιότητες σταθεροποίησης μαστοκυττάρων και μια μελέτη διαπίστωσε ότι αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμινών έως και 70%.

Μελέτη:  Mukherjee, Debajyoti, et al. «Διερεύνηση της δυνατότητας του ριζώματος Nelumbo nucifera στη σταθεροποίηση της μεμβράνης, την προστασία των μαστοκυττάρων, τη σύνθεση μονοξειδίου του αζώτου και την έκφραση συνδιεγερτικών μορίων». Immunopharmacology and immunotoxicology 32.3 (2010): 466-472 .

 

κουρκουμάς, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Άλισον Βίκερυ, Υγεία, Αυστραλία

16. Κουρκουμάς (Curcuma Longa)

Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει το χρώμα του στο κάρυ και από μόνος του έχει μια αλμυρή, σχεδόν σαν τσένταρ γεύση. Τα φρέσκα ριζώματα είναι ολοένα και πιο διαθέσιμα και μπορούν να καταψυχθούν και να τριφτούν πάνω από τα περισσότερα αλμυρά πιάτα ως καρύκευμα. Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ανέστειλε την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων.

Μελέτη:  Lee, Jun Ho, et al. «Η κουρκουμίνη, ένα συστατικό του κάρυ, καταστέλλει την αλλεργική απόκριση που προκαλείται από IgE και την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων στο επίπεδο του Syk». Journal of Allergy and Clinical Immunology 121.5 (2008): 1225-1231.

 

Καρπός

ρόδι, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Άλισον Βίκερυ, Υγεία, Αυστραλία

17. Ρόδι (Punica Granatum)

Τα ρόδια έχουν γλυκιά αλλά ξινή γεύση και χρησιμοποιούνται σε αλμυρά και γλυκά φαγητά. Περιέχουν πολυφαινόλες, όπως τανίνες και ανθοκυανίνες, και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Μια μελέτη έδειξε ότι δρουν ως σταθεροποιητές μαστοκυττάρων.

Μελέτη:  Rasheed, Zafar, et al. «Το πλούσιο σε πολυφαινόλες εκχύλισμα φρούτου ροδιού (POMx) καταστέλλει την επαγόμενη από το PMACI έκφραση των προφλεγμονωδών κυτοκινών αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των κινασών MAP και του NF-B στα ανθρώπινα κύτταρα KU812». J Inflamm (Λονδίνο) 6 (2009): 1.

 

μήλο, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, άλισον βίκερυ, υγεία, Αυστραλία

18. Μήλα (Malus Domestica)

Τα θρεπτικά συστατικά των μήλων συγκεντρώνονται στο δέρμα. Τα μήλα δεν είναι τόσο πλούσια σε ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά έχουν ένα ευρύ φάσμα φλαβονοειδών και πολυφαινολών. Μια μελέτη έδειξε ότι αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμινών από τα μαστοκύτταρα.

Μελέτη:  Kanda, Tomomasa, et al. «Ανασταλτικές επιδράσεις της πολυφαινόλης μήλου στην επαγόμενη απελευθέρωση ισταμίνης από κύτταρα RBL-2H3 και ιστιοκύτταρα αρουραίου». Bioscience, biotechnology, and biochemistry 62.7 (1998): 1284-1289.

 

κάπαρη, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, alison vickery, υγεία, Αυστραλία

19. Κάπαρη (Capparis Spinosa)

Η κάπαρη προσθέτει μια πικάντικη, πιπεράτη γεύση στα πιάτα. Είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές κερκετίνης. Η κάπαρη έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες. Μια μελέτη βρήκε επίσης ότι είναι αντιισταμινικά. Η μελέτη έγινε με φρέσκια κάπαρη (δεν συντηρήθηκε σε ξύδι αλλά συντηρήθηκε σε αλάτι*).

Μελέτη:  Trombetta, Domenico, et al. «Αντιαλλεργική και αντιισταμινική δράση δύο εκχυλισμάτων ανθοφόρων οφθαλμών Capparis spinosa L.». PTR. Έρευνα φυτοθεραπείας19.1 (2005): 29-33.

* Έχω λάβει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση του αλατιού. Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι η διατήρηση σε αλάτι αποτρέπει το σχηματισμό ισταμίνης.

Μελέτη:  Chong, CY, Abu Bakar, F., Russly, AR, Jamilah, B. Mahyudin, NA, MiniReview; The effect of food processing on biogenic amine formation, International Food Research Journal 18(3): 867-876 (2011).

 

mangosteens, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, alison vickery, υγεία, Αυστραλία

20. Mangosteens (Gardinia Mangostana)

Τα Mangosteens είναι ένα τροπικό φρούτο στο μέγεθος των μικρών μήλων. Η σάρκα τους αποτελείται από κρεμώδη λευκά τμήματα με λεπτή, γλυκιά γεύση και λιώνει στο στόμα. Διατίθενται όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ. Μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν τον δείκτη φλεγμονής της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δρουν ως αντιισταμινικό (Η1) και αναστέλλουν την αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων.

Μελέτη:  Itoh, Tomohiro, et al. "Ανασταλτική επίδραση ξανθονών που απομονώθηκαν από το περικάρπιο του garcinia mangostana L. στη βασεόφιλη λευχαιμία αρουραίου αποκοκκίωση των κυττάρων RBL-2H3." Bioorganic & medicinal chemistry 16.8 (2008): 4500-4508 .

Chairungsrilerd Ν, Furukawa Κ, Ohta Τ, et αϊ. Ισταμινεργικές και σεροτονινεργικές ουσίες αποκλεισμού των υποδοχέων από το φαρμακευτικό φυτό Garcinia mangostana. Planta Med 1996; 62:471-2

ροδάκινα, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Άλισον Βίκερυ, Υγεία, Αυστραλία

21. Ροδάκινα (Prunus Persica)

Τα ροδάκινα είναι καλοκαιρινό φρούτο που είναι γλυκό και ζουμερό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ανέστειλαν την αλλεργική φλεγμονή που προέρχεται από μαστοκύτταρα.

Μελέτη:  Shin, Tae-Yong, et al. «Αντιαλλεργική φλεγμονώδης δράση του καρπού του Prunus Persica: Ρόλος του ασβεστίου και του NF-?B». Food and Chemical Toxicology 48.10 (2010): 2797-2802.

 

κινέζικο κυδώνι, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Alison vickery, υγεία, Αυστραλία

22. Κινέζικο Κυδώνι

Το Pseudocydonia Sinensis, το κινέζικο κυδώνι, είναι φρούτο της οικογένειας Rosaceae και ιθαγενές στην Κίνα. Ο καρπός έχει ποικίλα βιοενεργά συστατικά με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντι-φαγούρα δράση.

Μελέτη: Osawa, K., et al. «Ανασταλτικές επιδράσεις του κινέζικου κυδωνιού (Chaenomeles Sinensis) στην απελευθέρωση υαλουρονιδάσης και ισταμίνης από ιστιοκύτταρα αρουραίου». Natural Medicines 53.4 (1999): 188-193.

 

Άλλα τρόφιμα

μαύρο ρύζι, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Άλισον Βίκερυ, Υγεία, Αυστραλία

23. Μαύρο ρύζι

Το μαύρο ρύζι πιστεύεται ότι έχει πολλά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δίαιτα 10% με μαύρο ρύζι μείωσε τη φλεγμονή και ανέστειλε την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα κατά περίπου 32%. Το καστανό ρύζι δεν είχε τα ίδια οφέλη.

Μελέτη:  Sun Phil Choi, Sung Phil Kim, Mi Young Kang, Seok Hyun Nam, Mendel Friedman. Προστατευτικές επιδράσεις του πίτουρου μαύρου ρυζιού κατά της φλεγμονής του δέρματος του ποντικιού που προκαλείται από χημικά. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010; 58 (18): 10007 DOI: 10.1021/jf102224b

 

φύτρα mung bean, αντιισταμινικά, δυσανεξία στην ισταμίνη, Alison vickery, υγεία, Αυστραλία

24. Φύτρα Mung Bean

Μια πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη βρήκε ότι τα φύτρα mung bean (μετά από 48 ώρες ανάπτυξης) προστατεύουν σημαντικά από την αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων και την απελευθέρωση ισταμίνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή.

Μελέτη:  Li, Li, et al. «Αντιαλλεργικά αποτελέσματα και σχετικά ενεργά συστατικά των φύτρων mung bean (Vignaradiatus Linn)». Food Science and Biotechnology 25.2 (2016): 553-559.

 

δυσανεξία στην ισταμίνη, δίαιτα αποβολής, Alison Vickery, Υγεία, Αυστραλία

συμπέρασμα

Αυτές οι 21 (τώρα 24!) τροφές με αντιισταμινικές ιδιότητες. Ορισμένα είναι ακόμη και τόσο αποτελεσματικά όσο τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σταθεροποίηση των μαστοκυττάρων.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα τρόφιμα είναι προβληματικά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα ολόκληρα τρόφιμα παρέχουν πολλά φυσικά αντιισταμινικά και θρεπτικά συστατικά που σταθεροποιούν τα μαστοκύτταρα που χρειάζεται το σώμα μας.

Μακριά από το να είναι εχθρός μας. Το φαγητό μπορεί να είναι και η σωτηρία μας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο χειρισμός των τροφίμων επηρεάζει τα επίπεδα ισταμίνης μας, ανατρέξτε στην ανάρτησή μου στο ιστολόγιο,   Εύκολες εναλλαγές πρωτεϊνών: Αυτή η μείωση της ισταμίνης χωρίς κοπή τροφών .

Ακολουθήστε με στο  Instagram  και  στο Facebook  για να συνεχίσετε τη συζήτηση.