Αλλεργίες & καταπολέμηση με διατροφή
21 Αντι-ισταμινικά τρόφιμα που καταπολεμούν την φλεγμονή και σταθεροποιούν τα ιστιοκύτταρα
Εάν έχετε δυσανεξία σε ισταμίνη, διαταραχή ενεργοποίησης ιστιοκυττάρων ή οποιαδήποτε άλλη φλεγμονώδη διαταραχή, τότε εδώ είναι 21 αντιισταμινικά τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή και σταθεροποιούν τα ιστιοκύτταρα φυσικά (αλλά και άλλα 21 συμπληρώματα για την αύξηση των διατροφικών αποθεμάτων):
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
1. Νεροκάρδαμο (Nasturtium officinale)
Το Watercress είναι ένα σταυρόφυτο λαχανικό που έχει μια πιπέρι, αψιά, γεύση σαν πυραύλων. Θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά πυκνά φυτά που είναι συνήθως διαθέσιμα. Μια μελέτη έδειξε ότι το νεροκάρδαμα αναστέλλει το 60% όλων των ισταμινών που απελευθερώνονται από τα μαστοκύτταρα.
2. Λάχανα μπιζελιών (Pisum Sativum)
Τα λάχανα περιέχουν μια υψηλή συγκέντρωση οξειδάσης διαμινών (το ένζυμο που αποικοδομεί την εξωκυτταρική ισταμίνη) κατά τη διάρκεια της κοτυλήδονης φάσης. Όλες οι οικογένειες fabaceae περιέχουν DAO, αλλά είναι ιδιαίτερα υψηλό, στο μπιζέλι (pisum sativum), στα φακή των culinaris (φακές culinaris) και στα φυτά του ρεβιθιού (cicer arietinum).
3. Κρεμμύδια (Allium Cepa)
Το ταπεινό κρεμμύδι είναι απίστευτα θρεπτικό και σημαντικό προβιοτικό. Τα κρεμμύδια έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης, σταθεροποιούν τα ιστιοκύτταρα και ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ισταμίνης εκτός κυτταρικού στο πλάσμα αίματος.
4. Σκόρδο (Allium Sativum)
Όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, είναι εξαιρετικά θρεπτικό, υψηλό σε αντιοξειδωτικά και ένα προβιοτικό. Το σκόρδο έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης από μαστοκύτταρα.
ΒΟΤΑΝΑ
5. Moringa (Moringa Oleifera)
Το Moringa είναι ένα "σούπερ-φαγητό" που έχει βρει το δρόμο του στα ράφια των υγιεινής διατροφής. Είναι τόσο θρεπτικό που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία του υποσιτισμού. Μια μελέτη έδειξε ότι το Moringa αναστέλλει το 72% όλων των απελευθερωμένων ισταμινών, καθιστώντας το σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με το Ketitofen.
6. Άγιος Βασίλειος (Ocimum Tenuiflorum)
Το ιερό βασιλικό είναι ένα βότανο στην οικογένεια των βασιλικών. Έχει μια λεπτή γεύση, και ήπια floral, με μια φυσική γλυκύτητα. Είναι ένα προσαρμογόνο με αντιπαφυκτικές, αντι-ισταμινικές και σταθεροποιητικές ιδιότητες των ιστιοκυττάρων. Ενώ τα αποξηραμένα τσάγια είναι άμεσα διαθέσιμα, δεν υπάρχει τίποτα σαν τη γεύση των φρέσκων βοτάνων που είναι εύκολο να αναπτυχθούν.
7. Θυμάρι (Thymus Vulgaris)
Το θυμάρι είναι ένα θρεπτικό βότανο με θρεπτικά συστατικά. Έχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, σε συνδυασμό με φλαβονοειδή, που σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα. Έχει επίσης αντιμικροβιακά οφέλη.
8. Εραζέγος (Αρτεμίσια Δρακούλκουλος)
Το Tarragon έχει μια ευχάριστη γεύση γλυκάνισου. Είναι μια από τις υψηλότερες πηγές αντιοξειδωτικών τροφών μεταξύ βοτάνων. Μια μελέτη δείχνει ότι σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα.
9. Χαμομήλι (Matricaria Recutita)
Το χαμομήλι συνήθως καταναλώνεται ως τσάι. Φρέσκα λουλούδια είναι συχνά διαθέσιμα και είναι προτιμότερο να στεγνώσουν. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το χαμομήλι ενήργησε με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση για να αναστείλει την απελευθέρωση ισταμίνης από μαστοκύτταρα.
10. Τσουκνίδα (Urtica Dioica)
Η τσουκνίδα συνήθως καταναλώνεται ως τσάι. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ισχυρή αντι-ισταμίνη (που λειτουργεί στον υποδοχέα Η1) και σταθεροποιητή ιστιοκυττάρων.
11. Μέντα (Mentha × Piperita)
Τα φλαβονοειδή σε μέντα έχουν βρεθεί ότι έχουν ισχυρή ανασταλτική επίδραση στην ισταμίνη από μαστοκύτταρα. Ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για αλλεργική ρινίτιδα και παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε ως ανταγωνιστής Η2.
12. Σπόρος και λάδι Nigella Sativa (Μαύρο Κύμινο)
Το Nigella Satvia ονομάζεται επίσης λουλούδι μάραθο, μαύρο κύμινο, ρωμαϊκό κόλιανδρο και σπόροι κρεμμυδιού. Έχει μια ελαφρώς πικρή βοτανική γεύση παρόμοια με την ρίγανη. Αντι-ισταμίνικό και αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το στρώμα του γαστρικού βλεννογόνου. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως σπόρος είτε ως λάδι.
ΡΙΖΕΣ
13. Galangal (Alpinia Galanga)
Το Galangal ονομάζεται επίσης "Thai Ginger" και είναι άμεσα διαθέσιμο στα ασιατικά παντοπωλεία. Έχει μια λεπτή λεπτή γεύση που έχει μια gingery, lemongrass, ελαφρώς floral γεύση. Μια μελέτη δείχνει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη σταθεροποίηση των ιστιοκυττάρων και στην πρόληψη της αναφυλαξίας.
14. Τζίντζερ (Zingiber Officinale)
Το τζίντζερ είναι ένα ριζότο που αναστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί ως αναστολέας H2, αλλά μια μελέτη του 2009 δείχνει ότι δρα επίσης ως σταθεροποιητής ιστιοκυττάρων.
15. Ρίζα Lotus (Nelumbo Nucifera)
Οι ρίζες Lotus διατίθενται από τα περισσότερα ασιατικά σούπερ μάρκετ. Έχουν ένα ανοσοδιαμορφωτικό αποτέλεσμα με τις ιδιότητες σταθεροποίησης των ιστιοκυττάρων και μια μελέτη διαπίστωσε ότι αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμινών έως και 70%.
16. Κουρκουμάς ( Curcuma Longa)
Το κουρκούμη είναι το μπαχαρικό που δίνει το χρώμα του, και από μόνο του έχει μια γευστική, σχεδόν τσένταρ γεύση. Τα φρέσκα ριζώματα είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμα και μπορούν να καταψυχθούν και τριμμένα πάνω από τα περισσότερα πικάντικα πιάτα ως καρυκεύματα. Το κουρκούμη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ανέστειλε την ενεργοποίηση των ιστιοκυττάρων.
ΦΡΟΥΤΑ-ΚΑΡΠΟΙ
17. Ρόδι ( Punica Granatum)
Τα ρόδια έχουν γλυκιά γεύση αλλά είναι γευστικά και χρησιμοποιούνται τόσο σε αλμυρές όσο και γλυκές τροφές. Περιέχουν πολυφαινόλες, όπως τανίνες και ανθοκυανίνες, και είναι υψηλότερες στα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Μια μελέτη έδειξε ότι δρουν ως σταθεροποιητές των ιστιοκυττάρων.
18. Μήλα ( Malus Domestica)
Τα θρεπτικά συστατικά των μήλων συγκεντρώνονται στο δέρμα. Τα μήλα δεν είναι τόσο πλούσια σε ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά έχουν ένα ευρύ φάσμα φλαβονοειδών και πολυφαινολών. Μια μελέτη έχει δείξει ότι αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμινών από μαστοκύτταρα.
19. Κάππαρη (Capparis Spinosa)
Τα capers προσθέτουν μια πικάντικη γεύση πιπεριού στα πιάτα. Είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές της κουρσετίνης. Οι κάππαρες έχουν αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες. Μια μελέτη τους βρήκε επίσης αντιισταμινικά. Η μελέτη διεξήχθη με φρέσκα κάπαρη (δεν διατηρούνται σε ξύδι αλλά διατηρούνται σε αλάτι).
Μελέτη: Chong, CY, Abu Bakar, F., Russly, AR, Jamilah, Β. And Mahyudin, ΝΑ, MiniReview. Οι επιπτώσεις της επεξεργασίας τροφίμων στον σχηματισμό βιογενών αμινών, International Food Research Journal 18 (3): 867-876 (2011).
20. Μανγκοστάνοι (Garcinia Mangostana)
Τα μαγγουστάνια είναι τροπικά φρούτα μεγέθους μικρών μήλων. Η σάρκα τους αποτελείται από κρεμώδη λευκά κομμάτια με λεπτή, γλυκιά γεύση και λιώνουν στην υφή του στόματος. Διατίθενται όλο και περισσότερο σε σούπερ μάρκετ. Μελέτες δεν δείχνουν μόνο ότι μειώνουν τον δείκτη φλεγμονής c-αντιδρώσας πρωτεΐνης και δρουν ως αντιισταμινική (H1), αλλά επίσης αναστέλλουν την αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων.
21. Ροδάκινα (Prunus Persica)
Τα ροδάκινα είναι φρούτα καλοκαιριού, γλυκά και ζουμερά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ανέστειλαν αλλεργική φλεγμονή που προήλθε από μαστοκύτταρα.
22. Κινέζικο Κυδώνι
Η Pseudocydonia sinensis, το κινέζικο κυδώνι, είναι καρπός της οικογένειας Rosaceae και είναι εγγενής στην Κίνα. Ο καρπός έχει μια διαφορετική ομάδα βιοδραστικών συστατικών με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-φαγούρες δραστηριότητες.
Μελέτη: Osawa, Κ., Et αϊ. "Ανασταλτικές επιδράσεις του κινεζικού κυδωνιού (Chaenomeles Sinensis) στην απελευθέρωση υαλουρονιδάσης και ισταμίνης από μαστοκύτταρα αρουραίου", Natural Medicines 53.4 (1999): 188-193.
ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
23. Μαύρο πίτουρο ρυζιού
Το μαύρο ρύζι πιστεύεται ότι έχει πολλά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή 10% μαύρου ρυζιού μείωσε τη φλεγμονή και ανέστειλε την απελευθέρωση ισταμίνης από ιστιοκύτταρα κατά περίπου 32%. Το καστανό ρύζι δεν είχε τα ίδια οφέλη.

24. Λάχανα Mung Bean
Μια πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη βρήκε βλαστάρια φασολιών (μετά από 48 ώρες ανάπτυξης) για να παρέχει σημαντική προστασία από την αποκοκκίωση των ιστιοειδών κυττάρων και την απελευθέρωση ισταμίνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή.