21 αντι-ισταμινικές τροφές: Αλλεργίες & καταπολέμηση με διατροφή
από Γρηγόρης Καλόμοιρος21 ΑΝΤΙ-ΙΣΤΑΜΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΜΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
22 Σεπτεμβρίου 2014 10:00 μ.μ
Εάν έχετε δυσανεξία στην ισταμίνη, διαταραχή ενεργοποίησης ιστιοκυττάρων ή οποιαδήποτε άλλη φλεγμονώδη διαταραχή, τότε εδώ είναι 21 αντιισταμινικές τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή και σταθεροποιούν φυσικά τα μαστοκύτταρα.
Λαχανικά
1. Νεροκάρδαμο (Nasturtium Officinale)
Το κάρδαμο είναι ένα σταυρανθές λαχανικό με πιπεράτη, καυτερή γεύση παρόμοια με τη ρόκα. Θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυτά που διατίθενται συνήθως. Μια μελέτη έδειξε ότι το νεροκάρδαμο αναστέλλει το 60% της ισταμίνης που απελευθερώνεται από τα μαστοκύτταρα.
2. Μπιζέλια (Pisum Sativum)
Τα φύτρα μπιζελιού περιέχουν υψηλή συγκέντρωση οξειδάσης διαμινών (αυτό το ένζυμο αποδομεί την εξωκυτταρική ισταμίνη) κατά τη φάση της κοτυληδόνας. Όλη η οικογένεια Fabaceae περιέχει DAO, αλλά έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σπορόφυτα μπιζελιού (Pisum sativum), φακής (lens culinaris) και ρεβιθιού (Cicer arietinum). Έχουν υψηλότερη ικανότητα υποβάθμισης DAO από τα εμπορικά συμπληρώματα DAO (που προέρχονται από χοίρους).
3. Κρεμμύδια (Allium Cepa)
Το ταπεινό κρεμμύδι (συμπεριλαμβανομένου του φρέσκου κρεμμυδιού) είναι απίστευτα θρεπτικό και σημαντικό πρεβιοτικό. Έχει αποδειχθεί ότι τα κρεμμύδια αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης, σταθεροποιούν τα μαστοκύτταρα και ακόμη μειώνουν τα επίπεδα ισταμίνης εξωκυτταρικά στο πλάσμα του αίματος.
4. Σκόρδο (Allium Sativum)
Όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο είναι απίστευτα θρεπτικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πρεβιοτικό. Το σκόρδο έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα.
Βότανα
5. Moringa (Moringa Oleifera)
Το Moringa είναι ένα «σούπερ-τρόφιμο» που έχει βρει το δρόμο του στα ράφια των υγιεινών τροφίμων. Είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία του υποσιτισμού. Μια μελέτη έδειξε ότι το Moringa αναστέλλει το 72% όλων των ισταμινών που απελευθερώνονται, καθιστώντας το σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με το Ketitofen.
6. Ιερός βασιλικός (Ocimum Tenuiflorum)
Ο ιερός βασιλικός είναι ένα βότανο της οικογένειας των βασιλικών. Έχει μια λεπτή, ήπια λουλουδάτη γεύση μέντας και μια φυσική γλυκύτητα. Είναι ένα προσαρμογόνο με αντι-αναφυλακτικές, αντιισταμινικές και σταθεροποιητικές ιδιότητες μαστοκυττάρων. Ενώ τα αποξηραμένα τσάγια είναι εύκολα διαθέσιμα, δεν υπάρχει τίποτα σαν τη γεύση των φρέσκων βοτάνων, τα οποία καλλιεργούνται εύκολα.
7. Θυμάρι (Thymus Vulgaris)
Το θυμάρι είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βότανο. Έχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, σε συνδυασμό με φλαβονοειδή, που σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα. Έχει επίσης αντιμικροβιακά οφέλη.
8. Εστραγκόν (Artemesia Dracunculus)
Το εστραγκόν έχει ευχάριστη γεύση γλυκάνισου. Είναι μια από τις υψηλότερες αντιοξειδωτικές πηγές τροφής μεταξύ των βοτάνων. Μια μελέτη δείχνει ότι σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα.
9. Χαμομήλι (Matricaria Recutita)
Το χαμομήλι καταναλώνεται συνήθως ως τσάι. Τα φρέσκα λουλούδια είναι συχνά διαθέσιμα και είναι προτιμότερα από τα αποξηραμένα λουλούδια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το χαμομήλι ανέστειλε την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα με τρόπο δοσοεξαρτώμενο.
10. Τσουκνίδα (Urtica Diocica)
Η τσουκνίδα καταναλώνεται συνήθως ως τσάι. Είναι ένα ισχυρό αντιισταμινικό (που δρα στον υποδοχέα Η1) και σταθεροποιητής μαστοκυττάρων.
11. Μέντα (Menta Piperita)
Τα φλαβονοειδή στη μέντα έχει βρεθεί ότι έχουν μια ισχυρή ανασταλτική επίδραση στην ισταμίνη από τα μαστοκύτταρα. Ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αλλεργική ρινίτιδα και παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως ανταγωνιστής Η2.
12. Σπόρος και Έλαιο Μαύρου Κύμινο (Nigella Sativa)
Το Nigella Sativa ονομάζεται επίσης άνθος μάραθου, μαύρο κύμινο, ρωμαϊκός κόλιανδρος και σπόροι κρεμμυδιού. Έχει μια ελαφρώς πικρή φυτική γεύση παρόμοια με τη ρίγανη. Δρα ως αντιισταμινικό και αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το στρώμα του γαστρικού βλεννογόνου. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως σπόρος είτε ως λάδι.
Ριζώματα
13. Galangal (Aplinia Galanga)
Το Galangal ονομάζεται επίσης "Ταϊλανδικό τζίντζερ" και είναι άμεσα διαθέσιμο σε ασιατικά παντοπωλεία. Έχει μια λεπτή, λεπτή γεύση με τζίντζερ, λεμονόχορτο και ελαφριά λουλουδάτη γεύση. Μια μελέτη δείχνει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση των μαστοκυττάρων και στην πρόληψη της αναφυλαξίας.
14. Τζίντζερ (Zingiber Officinale)
Το τζίντζερ είναι ένα ρίζωμα που αναστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως αναστολέας Η2, αλλά μια μελέτη του 2009 δείχνει ότι δρα και ως σταθεροποιητής μαστοκυττάρων.
15. Lotus Root (Nelumbo Nucifera)
Οι ρίζες Lotus είναι διαθέσιμες στα περισσότερα ασιατικά σούπερ μάρκετ. Έχουν ανοσοτροποποιητική δράση με ιδιότητες σταθεροποίησης μαστοκυττάρων και μια μελέτη διαπίστωσε ότι αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμινών έως και 70%.
16. Κουρκουμάς (Curcuma Longa)
Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει το χρώμα του στο κάρυ και από μόνος του έχει μια αλμυρή, σχεδόν σαν τσένταρ γεύση. Τα φρέσκα ριζώματα είναι ολοένα και πιο διαθέσιμα και μπορούν να καταψυχθούν και να τριφτούν πάνω από τα περισσότερα αλμυρά πιάτα ως καρύκευμα. Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ανέστειλε την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων.
Καρπός
17. Ρόδι (Punica Granatum)
Τα ρόδια έχουν γλυκιά αλλά ξινή γεύση και χρησιμοποιούνται σε αλμυρά και γλυκά φαγητά. Περιέχουν πολυφαινόλες, όπως τανίνες και ανθοκυανίνες, και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Μια μελέτη έδειξε ότι δρουν ως σταθεροποιητές μαστοκυττάρων.
18. Μήλα (Malus Domestica)
Τα θρεπτικά συστατικά των μήλων συγκεντρώνονται στο δέρμα. Τα μήλα δεν είναι τόσο πλούσια σε ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά έχουν ένα ευρύ φάσμα φλαβονοειδών και πολυφαινολών. Μια μελέτη έδειξε ότι αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμινών από τα μαστοκύτταρα.
19. Κάπαρη (Capparis Spinosa)
Η κάπαρη προσθέτει μια πικάντικη, πιπεράτη γεύση στα πιάτα. Είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές κερκετίνης. Η κάπαρη έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες. Μια μελέτη βρήκε επίσης ότι είναι αντιισταμινικά. Η μελέτη έγινε με φρέσκια κάπαρη (δεν συντηρήθηκε σε ξύδι αλλά συντηρήθηκε σε αλάτι*).
* Έχω λάβει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση του αλατιού. Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι η διατήρηση σε αλάτι αποτρέπει το σχηματισμό ισταμίνης.
20. Mangosteens (Gardinia Mangostana)
Τα Mangosteens είναι ένα τροπικό φρούτο στο μέγεθος των μικρών μήλων. Η σάρκα τους αποτελείται από κρεμώδη λευκά τμήματα με λεπτή, γλυκιά γεύση και λιώνει στο στόμα. Διατίθενται όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ. Μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν τον δείκτη φλεγμονής της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δρουν ως αντιισταμινικό (Η1) και αναστέλλουν την αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων.
21. Ροδάκινα (Prunus Persica)
Τα ροδάκινα είναι καλοκαιρινό φρούτο που είναι γλυκό και ζουμερό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ανέστειλαν την αλλεργική φλεγμονή που προέρχεται από μαστοκύτταρα.
22. Κινέζικο Κυδώνι
Το Pseudocydonia Sinensis, το κινέζικο κυδώνι, είναι φρούτο της οικογένειας Rosaceae και ιθαγενές στην Κίνα. Ο καρπός έχει ποικίλα βιοενεργά συστατικά με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντι-φαγούρα δράση.
Μελέτη: Osawa, K., et al. «Ανασταλτικές επιδράσεις του κινέζικου κυδωνιού (Chaenomeles Sinensis) στην απελευθέρωση υαλουρονιδάσης και ισταμίνης από ιστιοκύτταρα αρουραίου». Natural Medicines 53.4 (1999): 188-193.
Άλλα τρόφιμα
23. Μαύρο ρύζι
Το μαύρο ρύζι πιστεύεται ότι έχει πολλά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δίαιτα 10% με μαύρο ρύζι μείωσε τη φλεγμονή και ανέστειλε την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα κατά περίπου 32%. Το καστανό ρύζι δεν είχε τα ίδια οφέλη.
24. Φύτρα Mung Bean
Μια πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη βρήκε ότι τα φύτρα mung bean (μετά από 48 ώρες ανάπτυξης) προστατεύουν σημαντικά από την αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων και την απελευθέρωση ισταμίνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή.
συμπέρασμα
Αυτές οι 21 (τώρα 24!) τροφές με αντιισταμινικές ιδιότητες. Ορισμένα είναι ακόμη και τόσο αποτελεσματικά όσο τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σταθεροποίηση των μαστοκυττάρων.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα τρόφιμα είναι προβληματικά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα ολόκληρα τρόφιμα παρέχουν πολλά φυσικά αντιισταμινικά και θρεπτικά συστατικά που σταθεροποιούν τα μαστοκύτταρα που χρειάζεται το σώμα μας.
Μακριά από το να είναι εχθρός μας. Το φαγητό μπορεί να είναι και η σωτηρία μας.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο χειρισμός των τροφίμων επηρεάζει τα επίπεδα ισταμίνης μας, ανατρέξτε στην ανάρτησή μου στο ιστολόγιο, Εύκολες εναλλαγές πρωτεϊνών: Αυτή η μείωση της ισταμίνης χωρίς κοπή τροφών .
Ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook για να συνεχίσετε τη συζήτηση.