Η Αγάπη της Μέλισσας

Τις μέλισσες δεν τις συνάντησα στην εξοχή, ανάμεσα στα λουλούδια, μια ανοιξιάτικη μέρα σε ένα ανθισμένο περιβόλι. Όχι. Τις συνάντησα ανάμεσα στα φύλλα ενός βιβλίου, όταν ήμουν φοιτητής, σε μια βιβλιοθήκη όταν τυχαία βρέθηκε μπροστά μου ένα μελισσοκομικό βιβλίο! "Πρακτική Μελισσοκομία" του Βλ. Δερματόπουλου. Παρ΄ όλο που ήμουν ένα παιδί της πόλης, ένα ξεφύλλισμα ήταν αρκετό για να ανάψει μια σπίθα μέσα μου. Διαβάζοντας αυτό το καλογραμμένο βιβλίο, άνοιξε μια πόρτα στη ζωή μου. Χρόνο με το χρόνο έζησα από κοντά πλέον τη Μέλισσα. Γνώρισα κι αγάπησα, όχι μόνο το όμορφο αυτό έντομο και την θαυμαστή πολιτεία του, αλλά προσέγγισα με αγάπη ολόκληρη τη φύση, τον ήλιο, τα βουνά, τα χόρτα, τα λουλούδια, τα χρώματα, τα σύννεφα, τη βροχή κι ένιωσα όχι μόνο την ομορφιά του κόσμου, αλλά και την συγγένεια που με συνδέει με το κάθε φύλλο, το κάθε πετράδι, την κάθε ψυχή αυτής της γης. Είναι κοσμογονικό συναίσθημα όταν, ξαπλωμένος κάτω από ένα κλαδί πεύκου, νιώθεις τις πευκοβελόνες να γέρνουν πάνω σου και να σε μιλάνε...

 

Γύρη: Διατροφική αξία

Όταν κοιτάζουμε από κοντά ένα λουλούδι παρατηρούμε τους στήμονες που καταλήγουν σε μικρούς σάκους, τους ανθήρες, που περιέχουν μια χρωματιστή σκόνη, τη γύρη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γύρη για το φυτό είναι ότι το σπερματοζωάριο για τον άνθρωπο.

Σύνθεση Γύρης:

Πρωτεΐνες 24 % , Σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη κυρίως ) 27 %, Νερό 18.5 %, Κυτταρικές ουσίες 18%, μεταλλικά στοιχεία 5% (Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Φώσφορος, Θείον, Σίδηρος, Χαλκός, Μαγγάνιο, Πυρίτιο, Τιτάνιο, Ψευδάργυρος, Βόρον, Μολυβδαίνιο, Σελήνιο αλλά και αρκετά ολιγοστοιχεία), λιπίδια περίπου 5%, Βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β και άλλα ένζυμα.

28 μεταλλικά στοιχεία βρίσκονται στο σώμα μας, 14 είναι απαραίτητα. Η γύρη έχει και τα 28.

Περισσότερα...

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός, είναι μια άσπρη κρεμώδης ουσία με χαρακτηριστική όξινη, υπόπικρη γεύση και ιδιαίτερη οσμή. Είναι εξαιρετικά θρεπτική ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών, μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.

Η βασίλισσα που τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό από την αρχή της ζωής της μέχρι το τέλος της, ζει 30 φορές περισσότερο από την εργάτρια μέλισσα, έχει 40% μεγαλύτερο μέγεθος, 60% μεγαλύτερο βάρος από την εργάτρια μέλισσα και γεννάει τους ανοιξιάτικους μήνες κάθε μέρα τόσα αβγά που το βάρος τους είναι 2,5 φορές το βάρος του σώματός της!

Οι μεγάλες αυτές διαφορές και αποδόσεις, έκαναν τους επιστήμονες να στρέψουν τις έρευνές τους στις επιδράσεις της μοναδικής αυτής τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Έρευνες έγιναν, κυρίως, για τις επιδράσεις του Βασιλικού πολτού στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στην πορεία της εγκυμοσύνης και σε αρκετές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού. Πράγματι, οι έρευνες αυτές κατέληξαν σε αξιόλογα συμπεράσματα για τα οφέλη του βασιλικού πολτού.

Περισσότερα...

Πρόπολη

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη σε πολλές χρήσεις μέσα στην κυψέλη. Μια από της χρήσεις της είναι να περιορίζουν την είσοδο της κυψέλης τους όταν κινδυνεύουν. Έτσι προστατεύουν την πολιτεία τους από εχθρούς, μεγάλους όπως τα ποντίκια  αλλά και μικροσκοπικούς, όπως τα μικρόβια και τους ιούς. Προ της Πόλης τους λοιπόν, (εξ΄ ου και το όνομά της) η μαγική αυτή ουσία θωρακίζει  τον μαγικό κόσμο των μελισσών.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για την αποστείρωση της κυψέλης, ώστε να προφυλάσσονται από κάθε μολυσματική ασθένεια. Επιπλέον, τη χρησιμοποιούν ως οικοδομικό υλικό μέσα στην κυψέλη «σοβατίζοντας» τις χαραμάδες και τις ανωμαλίες του χώρου τους. Έτσι δίνουν τη δυνατότητα στον μελισσοκόμο να συλλέξει αυτό το πολύτιμο υλικό από τα τοιχώματα και τα πλαίσια της κυψέλης. Εξ΄ άλλου, όλο το χρόνο, σχεδόν, «λουστράρουν» με λεπτό στρώμα πρόπολης το εσωτερικό των κελιών της κηρήθρας, ώστε, το αβγό που θα γεννήσει η βασίλισσα μέσα σ΄ αυτά, να αναπτυχθεί σε αποστειρωμένο περιβάλλον και να δώσει μια υγιή προνύμφη και νύμφη.

Περισσότερα...

Το "χρυσό" μέλι του Ολύμπου

Ο Όλυμπος αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα παγκοσμίως. Η έντονη ποικιλότητα του ανάγλυφου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών, το πέτρωμα, η εναλλαγή των υψομέτρων και η μικρή απόσταση των κορυφών από τη θάλασσα, δημιουργούν μεγάλη ποικιλία βλάστησης και βιοτόπων. 

Το μέλι που παράγουμε, προέρχεται αποκλειστικά από αυτή τη μεγάλη ποικιλία ανθοφοριών, και συλλέγεται με μεράκι και σεβασμό, ώστε να διατηρηθούν όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά και αρώματα που προσφέρει πλουσιοπάροχα αυτό το μοναδικό φυσικό εργαστήριο. Οι ιδιότητες του μελιού αυτού άρχισαν να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται με ειδικές μελέτες επιστημόνων, που το κατατάσσουν στην κορυφή των θεραπευτικών μελιών του κόσμου. Να μερικές πληροφορίες για τις έρευνες που γίνονται:

Περισσότερα...

Γύρη & Μέλισσες

Η λουλουδόσκονη και τα παντελονάκια των μελισσών

Πλούσιοι οι ανθήρες των λουλουδιών σε πολύχρωμες σκονισμένες μπαλίτσες! Άλλες κίτρινες, άλλες άσπρες, άλλες κόκκινες ή πορτοκαλί, ακόμη και μαύρες μπαλίτσες, τόσο άφθονες που αρκεί να ακουμπήσουμε τα λουλούδια για να γεμίσουμε το δάκτυλό μας από αυτή την πολύχρωμη πούδρα! 

Η γύρη των λουλουδιών, δεν είναι μόνο τα αρσενικά γεννητικά κύτταρα των λουλουδιών. Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης,μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών, κατάλληλη για τη διατροφή του πιο ακούραστου εντόμου, της μέλισσας. 

Περισσότερα...