Βοτανοθεραπεία

Πηγή

Προϊόντα Mellifora με σησαμέλαιο: Αντιηλιακή κρέμα προσώπου, κρέμα προσώπου ημέρας, λοσιόν μαλλιών, σαμπουάν παιώνιας, θεραπευτικό μίγμα ελαίων για εντριβές.

Το σησαμέλαιο που παράγεται από το σησάμι, είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές και γνωστό έλαιο όχι μόνο για τις μαγειρικές αλλά και για τις καλλυντικές και θεραπευτικές εφαρμογές του.

Περιέχει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του σησαμιού όπου τα κυριότερα είναι οι λιγνώνες σησαμίνη και η σησαμόλη.

Πρόκειται για έλαιο πολύ καλής θρεπτικής και διατροφικής αξίας. Οι ελαιούχοι σπόροι του σησαμιού είναι πλούσιοι σε ω-6 λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που αφ’ ενός προάγουν την υγεία του οργανισμού μας και αφ’ ετέρου συμβάλλουν στην διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών.

Θρεπτική Σύσταση Σησαμέλαιου

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100 g
Θερμίδες 884 (3701 kj)
Κορεσμένα λιπαρά 14,2 g
Μονοακόρεστα λιπαρά 39,7 g
Πολυακόρεστα λιπαρά 41,7 g
ω-3 λιπαρά οξέα 300 mg
ω-6 λιπαρά οξέα 41304 mg
Πρωτεΐνες 0 g
Υδατάνθρακες 0 g
Βιταμίνη Ε 1,4 mg
Βιταμίνη Κ 13,6 mcg
Ασβέστιο 0 g
Χοληστερόλη 0 g
Φυτοστερόλες 865 mg

Οφέλη σησαμέλαιου στην υγεία του οργανισμού

  • Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι λόγω της ύπαρξης υψηλών επιπέδων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, το σησαμέλαιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος.
  • Συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και η σησαμίνη που περιέχει βοηθάει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης εμποδίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
  • Ευνοεί τη ρύθμιση και τη δράση των ηπατικών ενζύμων. Μελέτες αναφέρουν πως η σησαμίνη, που περιέχεται στους ελαιώδεις σπόρους του σησαμιού και στο σησαμέλαιο, βοηθάει με συνέπεια στη λειτουργία του ήπατος μεταβολίζοντας την αλκοόλη και αποτοξινώνοντας τον οργανισμό από μη ωφέλιμα συστατικά.
  • Επηρεάζει θετικά τη γλυκόζη στο αίμα. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι το σησαμέλαιο ενισχύει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων (στοματικής λήψης) σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • Βοηθάει στην ευκαμψία των αρθρώσεων. Η πρόσληψη σησαμέλαιου συμβάλλει στην πρόληψη της αρθρίτιδας. Καθώς το σησαμέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθάει στην αύξηση της ελαστικότητας των αρθρώσεων καθώς επίσης μπορεί να βοηθήσει και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.
  • Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν την οξείδωση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας από ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες όπως, ιοί, βακτήρια, γήρανση, ηλιακή ακτινοβολία κ.α.
  • Βοηθάει τη σκέψη και τη μνήμη. Το σησαμέλαιο περιέχει φωσφολιπίδια και λεκιθίνη, παράγοντες που είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο όσον αφορά τη σκέψη και τη μνήμη μας.

Οφέλη σησαμέλαιου στο δέρμα

  • Βοηθάει στη διατήρηση νεανικού δέρματος. Η σησαμίνη που περιέχει αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και ιδιαίτερα της γ-τοκοφερόλης η οποία δεσμεύει και τις αζωτούχες ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά γιατί αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που ευθύνονται για την γήρανση και τις ασθένειες. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Παράγοντες που ενισχύουν τη διατήρηση ενός νεανικού δέρματος, προλαμβάνοντας τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και βοηθώντας στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος, χαρίζοντας νεανική, ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα.
  • Μείωση δερματικών λοιμώξεων. Καθώς το σησαμέλαιο χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθάει στη μείωση των λοιμώξεων του δέρματος.
  • Ενυδάτωση του δέρματος. Το σησαμέλαιο είναι περιέχει ελαϊκό και λινελαϊκό οξύ που είναι πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία ενυδατώνουν εξαιρετικά το δέρμα.
  • Θρέφει και αναζωογονεί το δέρμα. Το σησαμέλαιο είναι κατάλληλο για τους περισσότερους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα ωφέλιμο για το ξηρό και στρεσαρισμένο δέρμα. Η εφαρμογή μασάζ με σησαμέλαιο μπορεί να αποτοξινώσει, να θρέψει και να αναζωογονήσει το δέρμα, απαλύνοντας τους μύες.
  • Απαλύνει από δερματικές φαγούρες. Βοηθάει στο να ηρεμήσει η φαγούρα από την οποία αρκετά άτομα υποφέρουν λόγω δραστηριοτήτων όπως π.χ. κολύμβηση.
  • Απαλύνει από εγκαύματα και ηλιακά εγκαύματα. Όταν το έγκαυμα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν χρήζει ιατρικής θεραπείας, το σησαμέλαιο μπορεί να απαλύνει από την αίσθηση του πόνου καθώς και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος.
  • UV Προστασία. Μελέτες δείχνουν πως το σησαμέλαιο βοηθάει στην προστασία από την UV ακτινοβολία. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του σησαμέλαιου παρουσιάζουν φωτοπροστατευτική δράση, επηρεάζουν τις δερματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις διαταραχής της φυσικής δερματικής κατάστασης. Το λινελαϊκό οξύ του σησαμέλαιου μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο δέρμα.

Οφέλη σησαμέλαιου για τα μαλλιά

  • Απαλύνει από δερματικές φαγούρες στο τριχωτό της κεφαλής καθώς χαρακτηρίζεται για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
  • Βοηθάει στη μείωση εμφάνισης της πιτυρίδας.
  • Ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.
  • Βοηθάει στην αποκατάσταση υγρασίας στο δέρμα του κεφαλιού.
  • Ανακουφίζει από την ξηρότητα.
  • Προλαμβάνει την τριχόπτωση. Το μασάζ με σησαμέλαιο είναι εξαιρετική θεραπεία για τον έλεγχο της τριχόπτωσης και της ξηρότητας, καθώς τα πλούσια συστατικά που περιέχει θρέφουν τις ρίζες των τριχών και απομακρύνουν τα μικρόβια που συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Βοηθάει στην ανάπτυξη νέων μαλλιών. Το μασάζ με ελαφρώς ζεσταμένο σησαμέλαιο αυξάνει τη διείσδυση των συστατικών του ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη νέων τριχών.
  • Ως φυσικό αντηλιακό προστατεύει τα μαλλιά από τις δυσάρεστες συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Ενυδατώνει και χαρίζει λάμψη στα άτονα και αφυδατωμένα μαλλιά.

Ο φυσικός σύμμαχος της υγείας και της ομορφιάς

Tαπεινό σε εμφάνιση, αλλά με μια τεράστια γκάμα φαρμακευτικών ιδιοτήτων, το χαμομήλι (Matricaria Chamomilla) είναι ένα από τα πιο πολύτιμα για τον άνθρωπο θεραπευτικά φυτά, ενώ αποτελεί άριστη επιλογή για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών.

H προέλευσή του
Oι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, με αυτό αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, ενώ ο Iπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για τη θεραπεία πολλών ενοχλημάτων και παθήσεων. Yπάρχουν δύο είδη χαμομηλιού, το γερμανικό και το ρωμαϊκό.

Mοιάζουν αρκετά στην εμφάνιση, αλλά το γερμανικό χαμομήλι, που είναι και το πιο διαδεδομένο, θεωρείται ανώτερο ποιοτικά και πιο δραστικό. Για να είναι πιο ισχυρά τα δραστικά του συστατικά, πρέπει η συγκομιδή του να γίνεται λίγες μέρες αφού ανοίξουν τα λουλούδια του και κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

Iδιότητες
Tο έγχυμα αλλά και το αιθέριο έλαιο του φυτού παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της ερεθισμένης επιδερμίδας, ενώ ενδείκνυνται για το ντεμακιγιάζ και την καταπράυνση της περιοχής των ματιών. Eίναι ιδανικά ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες ή την επιδερμίδα των μωρών. Tο έγχυμα του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό πληγών, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανή μόλυνση, αλλά και για την επίσπευση της επούλωσής τους. Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται ακόμη στην ομοιοπαθητική, ενώ τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να ανακουφίσουν τα μωρά που βγάζουν δόντια ή που υποφέρουν από κολικούς. H πιο διαδεδομένη χρήση του χαμομηλιού, πέρα από την αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών ενοχλήσεων, σχετίζεται με την ικανότητά του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει σε περιόδους έντονων ψυχικών καταστάσεων.

Δραστικά συστατικά
Φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη κλπ.) : Mε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κατά του σχηματισμού ελευθέρων ριζών, οι οποίες συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.
Tανίνες : Αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση.
Φυτοστερόλες : Φυτικά μαλακτικά συστατικά με άμεση αντιρυτιδική και ενυδατική δράση. Eπίσης, βελτιώνουν τον τόνο της επιδερμίδας.

Πώς χρησιμοποιείται
• Πρησμένα μάτια. Φροντίστε να φυλάτε πάντα στην κατάψυξη τα χρησιμοποιημένα φακελάκια με χαμομήλι. Aφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 3 λεπτά και μετά ακουμπήστε τα πάνω στα κλειστά βλέφαρα. H τανίνη του χαμομηλιού περιορίζει το πρήξιμο.
• Kομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού. Aφήστε τις για 10 λεπτά τοπικά, προκειμένου να καταπραΰνουν κάθε είδους δερματικό πρόβλημα.
• Για το ερεθισμένο πρόσωπο. Bράστε 1 κουταλιά άνθη χαμομηλιού σε 150 ml νερό. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 15 λεπτά πριν το σουρώσετε. Στη συνέχεια, το αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κάντε με αυτό το μείγμα κομπρέσες στο πρόσωπο για να καταπραΰνετε την ερεθισμένη επιδερμίδα. (Προσοχή όμως, όχι πάνω στα μάτια.)
• Για καθημερινό ρόφημα. Hρεμεί τον οργανισμό, ενώ είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό και χωνευτικό για το στομάχι. Aντιμετωπίζει το στρες και την αϋπνία (σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να το πίνετε λίγο πριν τον ύπνο).
• Στο μπάνιο. Bράζετε 1 λίτρο νερό με μια γεμάτη χούφτα χαμομήλι, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 15 λεπτά. Ύστερα το σουρώνετε και ρίχνετε το αφέψημα στην μπανιέρα, την οποία θα έχετε γεμίσει με νερό. Bυθίζετε το σώμα σας στο νερό και χαλαρώνετε. Tο μπάνιο αυτό θα σας ξεκουράσει και θα σας ηρεμήσει από το στρες, ενώ θα καταπραΰνει και πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα.
• Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ. Aνακατέψτε 2 κουταλιές φρέσκο γάλα με 2 κουταλιές αφέψημα χαμομηλιού. Bάλτε μικρή ποσότητα του μείγματος σε λίγο βαμβάκι και ξεβάψτε το πρόσωπό σας. Mόλις τελειώσετε με τον καθαρισμό, πλύντε το πρόσωπο με νερό.
• Για τα μαλλιά. Παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο το τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών στο λούσιμο να γίνεται με νερό στο οποίο θα έχετε προηγουμένως βράσει γερμανικό χαμομήλι, για να αποκτήσουν τα μαλλιά ανοιχτές ανταύγειες και λάμψη. Iδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την έντονη ηλιοφάνεια που επικρατεί, η μέθοδος αυτή θεωρείται ακόμη πολύ αποδοτική για τα φυσικά ανοιχτά καστανά ή ξανθά μαλλιά. Mπορείτε ακόμη στο αφέψημα του χαμομηλιού που θα έχετε φτιάξει να προσθέστε 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού και να χρησιμοποιήσετε το μείγμα αυτό για να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας (εφόσον είναι φυσικά και όχι βαμμένα). Έτσι, θα τους δώσετε λάμψη και θα φωτίσετε το χρώμα τους.
• Στα καλλυντικά. Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές απαλυντικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του στο δέρμα, κυρίως δε σε προϊόντα καθαρισμού, ντεμακιγιάζ, αλλά και ενυδάτωσης.

Πηγή κειμένου: Mάνια Mπούσμπουρα, Περιοδικό Vita

Εμείς μαζεύουμε το χαμομήλι από τις πλαγιές του Ολύμπου, από λιβάδια που μοσχοβολούν καθώς τα ανεμίζει το αεράκι. Το επεξεργαζόμαστε με τρόπο ώστε να διατηρεί τις ιδιότητες των συστατικών του και το ενσωματώνουμε σε πολλά από τα καλλυντικά σκευάσματά μας, όπως το serum προσώπου, την ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος κ.α. που θα βρείτε στο e-shop.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Το βότανο δρα ως αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο, αναλγητικό, εμμηναγωγό, ηρεμιστικό, σπασμολυτικό, υποτασικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό διεγερτικό, εφιδρωτικό, χολαγωγό, αντιρρευματικό, ανθελμινθικό και ως αντίδοτο δηλητηριάσεων.

Βοηθά σε ευερεθιστικότητα, μελαγχολία, νευρασθένεια, ναυτία, νευρώσεις, σπασμούς, αϋπνίες, αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα, γρίπη, βρογχίτιδα, κοκίτης, φυματίωση.

Καταπραΰνει την εγκεφαλονωτιαία σπαστικότητα, σύμφωνα με τους Candeac και Meunier. Χρησιμοποιείται ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις (βοηθητικό) σε δαγκώματα από ζώα και φίδια και σε τσιμπήματα εντόμων.  Το έγχυμα των ανθέων του φυτού βοηθά σε νευρική εξάντληση, πονοκεφάλους από ένταση ή κατά τον τοκετό και επίσης για κολικούς και δυσπεψία. Χρησιμοποιείται ακόμη για την κακοσμία του στόματος. Το έκχυμα αραιώνεται στο 25% όταν χρησιμοποιείται για κολικούς, ευερεθιστότητα και επερδιέγερση των βρεφών.

Με εξωτερική χρήση επουλώνει πληγές (απλές, άτονες, μολυσμένες, συρίγγια, χρόνια εκζέματα, εγκαύματα, ακμή, δερματίτιδες, ψώρα, αλλά και αλωπεκία) και με εσωτερική χρήση κυστίτιδες, το αφέψημά της σφίγγει τα ούλα. Αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών και την κινητικότητα των εντέρων (σε γαστρική ατονία και μετεωρισμός, κακή χώνεψη)

Είναι διεγερτικό της μήτρας γι΄ αυτό αποφεύγουμε τις υψηλές δόσεις του βοτάνου κατά την εγκυμοσύνη.

Ένα βότανο με ιδιότητες αιμολυτικές, αντιβηχικές, αντιφλεγμονώδη, αποχρεπτική, στυπτική και επουλωτική δράση.

Χρήση: ένα κουταλάκι από το βότανο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αφημένο για 10 λεπτά καλά σκεπασμένο, για να μας προσφέρει όλες τις δραστικές του ουσίες με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Για εξωτερική χρήση, οι αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές αλλά και στυπτικές ιδιότητες, την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε περιπτώσεις ουλίτιδας, ερεθισμού του δέρματος, αλλά και για ανακούφιση από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες. Σε μορφή κομπρέσσας από χλιαρό έγχυμα, έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην ξηρότητα των δακρυϊκών πόρων. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει αναφερθεί ότι 2-3 φλιτζάνια μολόχα την ημέρα, μαζί με κομπρέσες από στραγγισμένα ζεστά φύλλα και άνθη στο στήθος το βράδυ, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο εμφύσιμα ή σε περιπτώσεις δύσπνοιας.

Τέλος, τα λουτρά μολόχας βοηθούν να ανακουφιστούν τα πρησμένα πόδια ειδικά μετά από κάταγμα και μαλακώνει τους κάλους των ποδιών. Πιστεύεται ότι θεραπεύει την επιληψία. Επίσης, ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας, της σφήκας ή της τσουκνίδας.

Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις εντερικών προβλημάτων, κολικών, γαστρίτιδας, κυστίτιδας, διάρροιας, καταρροής, πνευμονίας, βραχνάδας, οξείας δυσεντερίας, κατακράτησης ούρων, αιματουρίας, φλεγμονών της ουροδόχου κύστης, προβλημάτων των νεφρών.

Ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του είχαν προσέξει ότι το χόρτο αυτό υποβοηθούσε τη σκέψη, γιατί ήταν ελαφρό στην πέψη και άφηνε ελεύθερο το πνεύμα.

Ο Ιπποκράτης παρασκεύαζε α) ένα κατάπλασμα με κρασί και μολόχα για να αντιμετωπίσει τα οιδήματα και τις φλεγμονές, β) τη συνιστούσε σαν αφέψημα εναντίον διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, γ) παρασκεύαζε με αυτή κολπικά υπόθετα τα οποία χρησιμοποιούσε για να διευκολύνει τους τοκετούς και να μετριάσει τους πόνους.

Ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης, ότι είναι "εύχυμη, μαλακτική της τραχείας αρτηρίας και αποχωρίζει τα εις επιφάνειαν οξέα" και την χρησμοποιοεί ως αποχρεπτικό φάρμακο. Από τα άνθη της παρασκευάζονταν αφέψημα εναντίον παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Η σοφή λαϊκή ιατρική θεωρεί τη μολόχα ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φαρμακευτικά βότανα.

Εμείς μαζεύουμε την μολόχα από τις πλαγιές του Ολύμπου, και από τα δροσερά και φρεσκοκομμένα άνθη και φύλλα της φτιάχνουμε βάμματα και εκχυλίσματα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από τα αποξηραμένα άνθη της φτιάχνουμε αφεψήματα. Έτσι, με τα πολύτιμα συστατικά της φτιάχνουμε τα χειροποίητα σκευάσματα που σας προσφέρουμε. Τη χρησιμοποιούμε στο σιρόπι για το λαιμό, στη βοτανική κρέμα, στο ρινικό διάλυμα πρόπολης, στην κεραλοιφή και στο θεραπευτικό έλαιο.

Τα παραπάνω προϊόντα θα τα βρείτε στο e-shop

Η Καλέντουλα είναι ένα από τα ποιο γνωστά και πολλαπλώς χρησιμοποιούμενα βότανα στη βοτανοθεραπεία. Περιέχει ρητίνες, στερόλες, φλαβονοειδή, καροτένια, τριτερπένια, πτητικό έλαιο και γλίσχραμα. Η Καλέντουλα είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία τοπικών δερματικών προβλημάτων. Χρησιμοποιείται όπου υπάρχει φλεγμονή του δέρματος, από μόλυνση ή φυσική βλάβη, για κάθε εξωτερική αιμορραγία, τραύμα, μωλωπισμό ή διάστρεμμα. Είναι ευεργετική για τα τραύματα που επουλώνονται αργά και για τα δερματικά έλκη. Είναι ιδανική ως πρώτη βοήθεια για ελαφριά εγκαύματα και ζεματίσματα.

Εσωτερικά δρα σαν πολύτιμο βότανο για φλεγμονές ή έλκη του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών.

Βοηθά στην ανακούφιση από προβλήματα της χοληδόχου κύστης και σε πολλά ασαφή πεπτικά προβλήματα που σε αυτά δίδεται ο χαρακτηρισμός δυσπεψία.

Έχει αξιοσημείωτη αντιμυκητιακή δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά ή εσωτερικά για την καταπολέμηση τέτοιων μολύνσεων.

Ως εμμηναγωγό έχει τη φήμη ότι βοηθά σε περιπτώσεις της καθυστέρησης ή και της επώδυνης εμμηνόρροιας.


Newsletter