Βοτανοθεραπεία

Στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, o μύθος λέει ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι Θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί όρισαν ότι ο Κίστος θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά - εσωτερικά και εξωτερικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο δόθηκαν και οι δύο στόχοι, η θεραπευτική και η καλλυντική δράση. Αναντίρρητα στον αρχαίο κόσμο τα βότανα ήταν πολύ δημοφιλή. Ιδιαίτερα η ρητίνη του Κίστου, το αποκαλούμενο λάβδανο, ήταν διάσημη σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου ως καλλυντικό και για την ενίσχυση και τα προβλήματα του δέρματος και της τρίχας. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ως θεραπεία για το λοιμό της εποχής και άλλων ασθενειών. Συνήθως, οι έλληνες αγρότες και οι μοναχοί του Αγίου Όρους χρησιμοποίησαν τον Κίστο σαν θεραπευτικό τσάι σε διάφορες διαταραχές του οργανισμού.

Τα φύλλα της λαδανιάς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, καθώς και υψηλή αντιοξειδωτική δράση.Το 1999 κηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος για το φυτό αυτό!! Το φυτό αυτό κυριαρχεί σε όλη την Μεσόγειο αλλά μόνο στην βόρεια Κρήτη περιέχει την ικανή ποσότητα λάδανο για να γίνει η συλλογή της...

Το λάδανο συλλέγουν και οι μέλισσες ως πρόπολη.

Προστατεύει την καρδιά και αποτοξινώνει

Σήμερα, αφότου ελέγχθηκαν οι εξαιρετικές θεραπευτικές δυνάμεις του Κίστου από την επιστήμη, δεν είναι πια μόνο στην Ελλάδα δημοφιλής . Το γεγονός είναι ότι το τσάι του Κίστου είναι τρεις φορές πιο υγιές από όσο το πράσινο τσάι . Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από το ίδρυμα Lefo Ahrensburg. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές σύγκριναν διάφορα τσάγια, χυμούς και κρασιά ως προς τη δυνατότητά τους να εξουδετερώσουν τις αποκαλούμενες ελεύθερες ρίζες όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού.
Οι γνωστοί καταστροφείς των ελεύθερων ριζών είναι οι βιταμίνες Ε και οι χρωστικές ουσίες Γ, βήτα-καροτινών και τα φλαβονοειδή των βοτάνων. Εάν το σώμα δεν έχει αρκετά από αυτά τα αντιοξειδωτικά, οι τοξικές ουσίες μπορούν ελεύθερα να αναπτυχθούν. Είναι αρμόδιοι για την πρόωρη γήρανση και ένα πλήθος διάφορων ασθενειών. Βλάπτουν, παραδείγματος χάριν, τους τοιχώματα των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Σαν πρώτη βοήθεια, το σώμα πρέπει να παράγει χοληστερόλη για να επισκευάσει τις τρύπες - η άνοδος των επιπέδων χοληστερόλης είναι εντυπωσιακή. Γρήγορα η ροή αίματος εμποτίζεται - αρτηριοσκλήρωση, υψηλή πίεση αίματος και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις είναι το αποτέλεσμα.
Οι επιστήμονες του ιδρύματος Lefo ανακάλυψαν ότιο Κίστος περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών: ήδη ένα ποτηράκι του συγκεντρωμένου τσαγιού έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C (ως ασκορβικό οξύ). Στη Χαλκιδική οι άνθρωποι πίνουν πολύ τσάι Κίστου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι πάνω από 100 χρονών.

Εντούτοις, το φυτό του Κίστου είναι σε θέση να κάνει πολύ περισσότερο. Ο καθ. Claus Peter Siegers του πανεπιστημίου του Lubeck αποδεικνύει ότι ο Κίστος αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στη μελέτη Sieger, οι καπνιστές έπιναν μόνο 50 μιλιγκραμ τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος της εξέτασης, το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν. Οι θεράποντες συμβουλεύουν ένα λίτρο τσαγιού Κίστου ημερησίως κατά τη διάρκεια της οδοντικής αποκατάστασης.

Ισχυρότερος από τη βιταμίνη Ε και C

Το γεγονός ότι ο Κίστος είναι επίσης ευεργετικός για το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύφθηκε στα εργαστηριακά τεστ από το Δρ Vinzenz Nowak από το Bad Iburg. Ήδη ένα φλυτζάνι του τσαγιού ημερησίως είναι ικανό για να υποκινήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σημαντικά . Περαιτέρω, ο Δρ Frank Petereit δήλωσε στη διατριβή του στο πανεπιστήμιο Munster ότι ο Κίστος βοηθά σε πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως mycosis, candida albicans. Επίσης, άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί όπως τα βακτηρίδια κολοβακτηριδίου και ελικοβακτηρίδια , το τελευταίο των οποίων προκαλούν τη γαστρίτιδα, ελέγχονται από τον Κίστο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εποχή μας επειδή η πίεση και η αυξανόμενη πίεση μέσω των περιβαλλοντικών ρύπων αποσταθεροποιούν την ευαίσθητη ισορροπία των χρήσιμων βακτηριδίων στο έντερο πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα είναι αργή πέψη, κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Το τσάι του Κίστουβελτιώνει όλα αυτά και υποστηρίζει την υγιή βακτηριακή πανίδα. Ο Petereit επίσης ανακάλυψε ότι ο Κίστος ανακουφίζει τις διάφορες μορφές αναφλέξεων. Εάν καταναλωθεί ένα λίτρο του τσαγιού , τα χαρακτηριστικά συμπτώματα στο αίμα θα μειωθούν σημαντικά. Η επίδραση σε περίπτωση αναφλέξεων των ούλων - ξεπλύντε το στόμα σας αρκετές φορές καθημερινά με το τσάι και, πρόσθετα, πιείτε δύο ή τρία φλυτζάνια από αυτό.
Ακόμα περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι του Κίστου έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιούς της γρίπης και ακόμη και στους ιούς πτηνών (H7N7). Αυτό ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους του «Institut fur Molekulare Virologie» («ίδρυμα μοριακής ιολογίας») Munster. Ο καθηγητής Stefan Ludwig του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Munster επισημαίνει ότι το καλύτερο πράγμα είναι ότι το τσάι δεν βλάπτει τα σωματικά κύτταρα που επηρεάζονται από τον ιό. Αντίθετο με τις θεραπείες με τα αντιβιοτικά, ο ιός δεν αναπτύσσει οποιοδήποτε σημάδι αντίστασης.

Κίστος - Το καλλυντικό για την ομορφιά

Οι επιστήμονες ακολούθησαν επίσης την επιθυμία των ολύμπιων θεών. Το αποτέλεσμα: εάν κάποιος βάλει στο δέρμα τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα, θα έχει μια σημαντικά καθαρότερη και υγιέστερη χροιά ακόμη και σε δέρματα με ακμή και νευροδερματίτιδα αμέσως μετά από τέσσερις εβδομάδες.
Οι μελέτες του χημικού εργαστηρίου καθηγητή Wei?ling's σε Altenberge καθώς επίσης και μια πρακτική μελέτη από το Δρ Reiner Wobling στο Bad Rothenfelde επιβεβαίωσαν αυτήν την άποψη. Οι δοκιμές από τον καθηγητή G. Wiese σε Hamm απέδειξαν ότι χάρη στον Κίστο η εμφάνιση του δέρματος βελτιώθηκε σε 61 από 95 ασθενείς που έπασχαν από νευροδερματίτιδα, πράγμα που αντιμετωπίστηκε προηγουμένως χωρίς επιτυχία. Αντίθετο με άλλη θεραπεία (φάρμακα, επεξεργασίες με το φως και βελονισμός), 64 τοις εκατό των ασθενών βελτιώνονται μετά από τέσσερις εβδομάδες. Το μυστικό αυτών των καταπληκτικών αποτελεσμάτων του Κίστου είναι ιδιαίτερα το υψηλού επιπέδου της βιταμίνης P. Ορισμένες όξινες ενώσεις περιλαμβάνονται επίσης, αποκαλούμενα Πολυφαινόλες. Ο Κίστος ανήκει στην ομάδα φυτών με το πιό υψηλό επίπεδο αυτών των ενεργών πρακτόρων. Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, βρίσκονται επίσης σε άλλα υγιή τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια και το κόκκινο κρασί. Αυτές οι ουσίες έχουν μια ισχυρότερη αντιοξειδωτική επίδραση από τις γνωστές βιταμίνες Ε και Γ. Η «Deutsche Gesellschaft fur Ernahrung» («γερμανική ένωση για τη διατροφή») υπογραμμίζει:
«Τα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες αποτρέπουν τα κύτταρα από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, σταθεροποιούν την καρδιά και την κυκλοφορία (επίδραση κόκκινου κρασιού) και υποστηρίζουν τη βιολογική δραστηριότητα της βιταμίνης C.»

Φροντίδα δέρματος με Κίστο

Πλύσεις: Φαγούρα, ερεθισμένο δέρμα, νευροδερματίτιδα, ακμή ο Κίστος τα ηρεμεί πολύ γρήγορα: καθαρίστε με το αραιωμένο τσάι (10g του τσαγιού σε 200ml του νερού, ζεστάνετε για περίπου 5 λεπτά) το δέρμα με ένα σφουγγάρι δύο φορές την ημέρα και αφήστε το να ξεραθεί. Επιπλέον πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι του τσαγιού Cistus ημερησίως, καλύτερα πριν από το πρόγευμα το πρωί. Η θεραπεία του δέρματος πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 4 έως 6 εβδομάδες. Επίσης οι πλύσεις με Κίστο συμπληρώνονται με την κατανάλωση του τσαγιού (ένα λίτρο καθημερινά όπως για την αποτοξίνωση). Επιπλέον πρέπει να πιείτε 2 λίτρα ακόμα σκέτο εμφιαλωμένο νερό χαμηλό σε μέταλλα.
Κομπρέσες: Στη λαϊκή ιατρική της Χαλκιδικής ο Κίστος εφαρμόζεται επίσης σαν κατάπλασμα. Για τις βακτηριακές μολύνσεις, τις αιμορροΐδες και τις αλλεργίες το φυτό βράζεται για λίγο σε ζεστό νερό, τοποθετείται σε ένα μίξερ και γίνεται πολτός. Το εφαρμόζετε στην προβληματική περιοχή και το αφήνετε να απορροφηθεί για περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν το ξεπλένετε και προαιρετικά εφαρμόζεται κάποια κρέμα Cistus.

Πηγή: "Βυσσινί Μέλισσα"

Σαμπούκος - Το βότανο για κρυολογήματα, τους ιούς της γρίπης

Σαμπούκος ο μέλας - Sambucus nigra/Elderberry

Οικογένεια: Καπριφολιίδες-Caprifoliaceae Άλλα ονόματα: κουφοξυλιά, αφροξυλιά, φροξυλιά, φροξινάνθι, αφροξυλάνθη

Το δώρο του καλοκαιριού για τον χειμώνα!

Περιγραφή
Ο σαμπούκος είναι φυλλοβόλος θάμνος περίπου ενός μέτρου, που γίνεται και δενδρύλλιο σε καλά και υγρά εδάφη.Τα άνθη του είναι λευκά και οι καρποί του είναι μαύρες ρόγες. Το όνομά του κουφοξυλιά-αφροξυλιά, το πήρε από την παχιά και ελαφριά ψίχα που υπάρχει εσωτερικά μέσα στους βλαστούς του.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Η κουφοξυλιά είναι πολύτιμο βότανο για τους ιούς της γρίπης, τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του στήθους. Οι ανθισμένες κορυφές είναι ιδανικές για το βήχα, τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Το έγχυμα είναι χαλαρωτικό και προκαλεί ήπια εφίδρωση η οποία συντελεί στη μείωση του πυρετού.

Οι ανθοφόρες κορυφές του τονώνουν τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, αυξάνοντας την αντίστασή τους στις μολύνσεις. Ακόμη χορηγούνται για τη χρόνια καταρροή, τις μολύνσεις των αυτιών, τις αλλεργίες και την καντιντίαση. Με το να αυξάνουν την εφίδρωση και την παραγωγή ούρων, τα άνθη του σαμπούκου ενισχύουν την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων του σώματος και χρησιμεύουν στις ρευματικές παθήσεις.
Τα μούρα του είναι πλούσια σε βιταμίνη C και λαμβάνονται για τους ρευματισμούς και τον ερυσίπελα. Είναι ήπια υπακτικά και βοηθούν στην διάρροια.

Πολλαπλασιασμός-καλλιέργεια
Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με ριζώματα το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Σπέρνεται και με σπόρους νωρίς την Άνοιξη. Αφού εγκατασταθεί στο χωράφι μας μετά πολλαπλασιάζεται πλέον εύκολα από μόνος του. Του αρέσουν τα υγρά και ηλιόλουστα μέρη, αλλά αντέχει και αρκετά την ξηρασία απλώς δεν μεγαλώνει πολύ στη προκειμένη περίπτωση. Το χειμώνα μαραίνεται και ξαναβγαίνει την άνοιξη και διατηρείται πράσινος όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εποχή συλλογής
Τα φύλλα και οι ανθισμένες ταξιανθίες του συλλέγονται αρχές με μέσα καλοκαιριού και οι καρποί του μαζεύονται Αύγουστο με Σεπτέμβριο.

Άλλες χρήσεις
- Ο Διοσκουρίδης μας πληροφορεί ότι στην εποχή του έβραζαν τα φύλλα και τα έτρωγαν σαν λαχανικό. Τα θεωρούσαν καθαρτικά του φλέγματος! Οι καρποί του τρώγονται ή χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκισμάτων (πάντα τους καρπούς τους βράζουμε ή τους μαγειρέυουμε ,δεν τους τρώμε ωμούς).
- Ο χυμός των καρπών του είναι σκούρος μωβ και χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό κρασιών, δερμάτων κ.ά.
-Οι Καυκάσιοι οινοποιούν το μούστο βάζοντας άνθη σαμπούκου, οι Βούλγαροι φτιάχνουν ξύδι σαμπούκου και οι Σέρβοι μαρμελάδες! Στον Καύκασο, πάλι, αρωματίζουν τις κρέμες με σαμπούκο.
- Γενικά χρησιμοποιείται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσουμε κέικ, μπισκότα, γαλατόπιτες και γλυκές πίτες με τυρί. Επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο ή ξύδι.
- Η μπλε χρωστική ύλη από τους καρπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης, για να δοκιμαστεί αν κάτι είναι όξινο ή αλκαλικό. Γίνεται πράσινο σε ένα αλκαλικό διάλυμα και κόκκινο σε ένα όξινο διάλυμα.
- Επίσης είναι ένα από τα απαραίτητα φυτά στη δημιουργία του βιολογικού μας αγροκτήματος για την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων αλλά και για την δημιουργία καλύτερης κομπόστας μίας και είναι ένα από τα φυτά που φτιάχνουμε τον ενεργοποιητή κομπόστας.

- Πηγή

Πηγή

Προϊόντα Mellifora με σησαμέλαιο: Αντιηλιακή κρέμα προσώπου, κρέμα προσώπου ημέρας, λοσιόν μαλλιών, σαμπουάν παιώνιας, θεραπευτικό μίγμα ελαίων για εντριβές.

Το σησαμέλαιο που παράγεται από το σησάμι, είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές και γνωστό έλαιο όχι μόνο για τις μαγειρικές αλλά και για τις καλλυντικές και θεραπευτικές εφαρμογές του.

Περιέχει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του σησαμιού όπου τα κυριότερα είναι οι λιγνώνες σησαμίνη και η σησαμόλη.

Πρόκειται για έλαιο πολύ καλής θρεπτικής και διατροφικής αξίας. Οι ελαιούχοι σπόροι του σησαμιού είναι πλούσιοι σε ω-6 λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που αφ’ ενός προάγουν την υγεία του οργανισμού μας και αφ’ ετέρου συμβάλλουν στην διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών.

Θρεπτική Σύσταση Σησαμέλαιου

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100 g
Θερμίδες 884 (3701 kj)
Κορεσμένα λιπαρά 14,2 g
Μονοακόρεστα λιπαρά 39,7 g
Πολυακόρεστα λιπαρά 41,7 g
ω-3 λιπαρά οξέα 300 mg
ω-6 λιπαρά οξέα 41304 mg
Πρωτεΐνες 0 g
Υδατάνθρακες 0 g
Βιταμίνη Ε 1,4 mg
Βιταμίνη Κ 13,6 mcg
Ασβέστιο 0 g
Χοληστερόλη 0 g
Φυτοστερόλες 865 mg

Οφέλη σησαμέλαιου στην υγεία του οργανισμού

  • Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι λόγω της ύπαρξης υψηλών επιπέδων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, το σησαμέλαιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος.
  • Συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και η σησαμίνη που περιέχει βοηθάει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης εμποδίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
  • Ευνοεί τη ρύθμιση και τη δράση των ηπατικών ενζύμων. Μελέτες αναφέρουν πως η σησαμίνη, που περιέχεται στους ελαιώδεις σπόρους του σησαμιού και στο σησαμέλαιο, βοηθάει με συνέπεια στη λειτουργία του ήπατος μεταβολίζοντας την αλκοόλη και αποτοξινώνοντας τον οργανισμό από μη ωφέλιμα συστατικά.
  • Επηρεάζει θετικά τη γλυκόζη στο αίμα. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι το σησαμέλαιο ενισχύει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων (στοματικής λήψης) σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • Βοηθάει στην ευκαμψία των αρθρώσεων. Η πρόσληψη σησαμέλαιου συμβάλλει στην πρόληψη της αρθρίτιδας. Καθώς το σησαμέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθάει στην αύξηση της ελαστικότητας των αρθρώσεων καθώς επίσης μπορεί να βοηθήσει και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.
  • Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν την οξείδωση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας από ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες όπως, ιοί, βακτήρια, γήρανση, ηλιακή ακτινοβολία κ.α.
  • Βοηθάει τη σκέψη και τη μνήμη. Το σησαμέλαιο περιέχει φωσφολιπίδια και λεκιθίνη, παράγοντες που είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο όσον αφορά τη σκέψη και τη μνήμη μας.

Οφέλη σησαμέλαιου στο δέρμα

  • Βοηθάει στη διατήρηση νεανικού δέρματος. Η σησαμίνη που περιέχει αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και ιδιαίτερα της γ-τοκοφερόλης η οποία δεσμεύει και τις αζωτούχες ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά γιατί αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που ευθύνονται για την γήρανση και τις ασθένειες. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Παράγοντες που ενισχύουν τη διατήρηση ενός νεανικού δέρματος, προλαμβάνοντας τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και βοηθώντας στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος, χαρίζοντας νεανική, ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα.
  • Μείωση δερματικών λοιμώξεων. Καθώς το σησαμέλαιο χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθάει στη μείωση των λοιμώξεων του δέρματος.
  • Ενυδάτωση του δέρματος. Το σησαμέλαιο είναι περιέχει ελαϊκό και λινελαϊκό οξύ που είναι πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία ενυδατώνουν εξαιρετικά το δέρμα.
  • Θρέφει και αναζωογονεί το δέρμα. Το σησαμέλαιο είναι κατάλληλο για τους περισσότερους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα ωφέλιμο για το ξηρό και στρεσαρισμένο δέρμα. Η εφαρμογή μασάζ με σησαμέλαιο μπορεί να αποτοξινώσει, να θρέψει και να αναζωογονήσει το δέρμα, απαλύνοντας τους μύες.
  • Απαλύνει από δερματικές φαγούρες. Βοηθάει στο να ηρεμήσει η φαγούρα από την οποία αρκετά άτομα υποφέρουν λόγω δραστηριοτήτων όπως π.χ. κολύμβηση.
  • Απαλύνει από εγκαύματα και ηλιακά εγκαύματα. Όταν το έγκαυμα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν χρήζει ιατρικής θεραπείας, το σησαμέλαιο μπορεί να απαλύνει από την αίσθηση του πόνου καθώς και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος.
  • UV Προστασία. Μελέτες δείχνουν πως το σησαμέλαιο βοηθάει στην προστασία από την UV ακτινοβολία. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του σησαμέλαιου παρουσιάζουν φωτοπροστατευτική δράση, επηρεάζουν τις δερματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις διαταραχής της φυσικής δερματικής κατάστασης. Το λινελαϊκό οξύ του σησαμέλαιου μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο δέρμα.

Οφέλη σησαμέλαιου για τα μαλλιά

  • Απαλύνει από δερματικές φαγούρες στο τριχωτό της κεφαλής καθώς χαρακτηρίζεται για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
  • Βοηθάει στη μείωση εμφάνισης της πιτυρίδας.
  • Ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.
  • Βοηθάει στην αποκατάσταση υγρασίας στο δέρμα του κεφαλιού.
  • Ανακουφίζει από την ξηρότητα.
  • Προλαμβάνει την τριχόπτωση. Το μασάζ με σησαμέλαιο είναι εξαιρετική θεραπεία για τον έλεγχο της τριχόπτωσης και της ξηρότητας, καθώς τα πλούσια συστατικά που περιέχει θρέφουν τις ρίζες των τριχών και απομακρύνουν τα μικρόβια που συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Βοηθάει στην ανάπτυξη νέων μαλλιών. Το μασάζ με ελαφρώς ζεσταμένο σησαμέλαιο αυξάνει τη διείσδυση των συστατικών του ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη νέων τριχών.
  • Ως φυσικό αντηλιακό προστατεύει τα μαλλιά από τις δυσάρεστες συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Ενυδατώνει και χαρίζει λάμψη στα άτονα και αφυδατωμένα μαλλιά.

Ο φυσικός σύμμαχος της υγείας και της ομορφιάς

Tαπεινό σε εμφάνιση, αλλά με μια τεράστια γκάμα φαρμακευτικών ιδιοτήτων, το χαμομήλι (Matricaria Chamomilla) είναι ένα από τα πιο πολύτιμα για τον άνθρωπο θεραπευτικά φυτά, ενώ αποτελεί άριστη επιλογή για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών.

H προέλευσή του
Oι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, με αυτό αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, ενώ ο Iπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για τη θεραπεία πολλών ενοχλημάτων και παθήσεων. Yπάρχουν δύο είδη χαμομηλιού, το γερμανικό και το ρωμαϊκό.

Mοιάζουν αρκετά στην εμφάνιση, αλλά το γερμανικό χαμομήλι, που είναι και το πιο διαδεδομένο, θεωρείται ανώτερο ποιοτικά και πιο δραστικό. Για να είναι πιο ισχυρά τα δραστικά του συστατικά, πρέπει η συγκομιδή του να γίνεται λίγες μέρες αφού ανοίξουν τα λουλούδια του και κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

Iδιότητες
Tο έγχυμα αλλά και το αιθέριο έλαιο του φυτού παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της ερεθισμένης επιδερμίδας, ενώ ενδείκνυνται για το ντεμακιγιάζ και την καταπράυνση της περιοχής των ματιών. Eίναι ιδανικά ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες ή την επιδερμίδα των μωρών. Tο έγχυμα του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό πληγών, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανή μόλυνση, αλλά και για την επίσπευση της επούλωσής τους. Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται ακόμη στην ομοιοπαθητική, ενώ τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να ανακουφίσουν τα μωρά που βγάζουν δόντια ή που υποφέρουν από κολικούς. H πιο διαδεδομένη χρήση του χαμομηλιού, πέρα από την αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών ενοχλήσεων, σχετίζεται με την ικανότητά του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει σε περιόδους έντονων ψυχικών καταστάσεων.

Δραστικά συστατικά
Φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη κλπ.) : Mε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κατά του σχηματισμού ελευθέρων ριζών, οι οποίες συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.
Tανίνες : Αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση.
Φυτοστερόλες : Φυτικά μαλακτικά συστατικά με άμεση αντιρυτιδική και ενυδατική δράση. Eπίσης, βελτιώνουν τον τόνο της επιδερμίδας.

Πώς χρησιμοποιείται
• Πρησμένα μάτια. Φροντίστε να φυλάτε πάντα στην κατάψυξη τα χρησιμοποιημένα φακελάκια με χαμομήλι. Aφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 3 λεπτά και μετά ακουμπήστε τα πάνω στα κλειστά βλέφαρα. H τανίνη του χαμομηλιού περιορίζει το πρήξιμο.
• Kομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού. Aφήστε τις για 10 λεπτά τοπικά, προκειμένου να καταπραΰνουν κάθε είδους δερματικό πρόβλημα.
• Για το ερεθισμένο πρόσωπο. Bράστε 1 κουταλιά άνθη χαμομηλιού σε 150 ml νερό. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 15 λεπτά πριν το σουρώσετε. Στη συνέχεια, το αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κάντε με αυτό το μείγμα κομπρέσες στο πρόσωπο για να καταπραΰνετε την ερεθισμένη επιδερμίδα. (Προσοχή όμως, όχι πάνω στα μάτια.)
• Για καθημερινό ρόφημα. Hρεμεί τον οργανισμό, ενώ είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό και χωνευτικό για το στομάχι. Aντιμετωπίζει το στρες και την αϋπνία (σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να το πίνετε λίγο πριν τον ύπνο).
• Στο μπάνιο. Bράζετε 1 λίτρο νερό με μια γεμάτη χούφτα χαμομήλι, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 15 λεπτά. Ύστερα το σουρώνετε και ρίχνετε το αφέψημα στην μπανιέρα, την οποία θα έχετε γεμίσει με νερό. Bυθίζετε το σώμα σας στο νερό και χαλαρώνετε. Tο μπάνιο αυτό θα σας ξεκουράσει και θα σας ηρεμήσει από το στρες, ενώ θα καταπραΰνει και πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα.
• Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ. Aνακατέψτε 2 κουταλιές φρέσκο γάλα με 2 κουταλιές αφέψημα χαμομηλιού. Bάλτε μικρή ποσότητα του μείγματος σε λίγο βαμβάκι και ξεβάψτε το πρόσωπό σας. Mόλις τελειώσετε με τον καθαρισμό, πλύντε το πρόσωπο με νερό.
• Για τα μαλλιά. Παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο το τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών στο λούσιμο να γίνεται με νερό στο οποίο θα έχετε προηγουμένως βράσει γερμανικό χαμομήλι, για να αποκτήσουν τα μαλλιά ανοιχτές ανταύγειες και λάμψη. Iδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την έντονη ηλιοφάνεια που επικρατεί, η μέθοδος αυτή θεωρείται ακόμη πολύ αποδοτική για τα φυσικά ανοιχτά καστανά ή ξανθά μαλλιά. Mπορείτε ακόμη στο αφέψημα του χαμομηλιού που θα έχετε φτιάξει να προσθέστε 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού και να χρησιμοποιήσετε το μείγμα αυτό για να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας (εφόσον είναι φυσικά και όχι βαμμένα). Έτσι, θα τους δώσετε λάμψη και θα φωτίσετε το χρώμα τους.
• Στα καλλυντικά. Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές απαλυντικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του στο δέρμα, κυρίως δε σε προϊόντα καθαρισμού, ντεμακιγιάζ, αλλά και ενυδάτωσης.

Πηγή κειμένου: Mάνια Mπούσμπουρα, Περιοδικό Vita

Εμείς μαζεύουμε το χαμομήλι από τις πλαγιές του Ολύμπου, από λιβάδια που μοσχοβολούν καθώς τα ανεμίζει το αεράκι. Το επεξεργαζόμαστε με τρόπο ώστε να διατηρεί τις ιδιότητες των συστατικών του και το ενσωματώνουμε σε πολλά από τα καλλυντικά σκευάσματά μας, όπως το serum προσώπου, την ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος κ.α. που θα βρείτε στο e-shop.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Το βότανο δρα ως αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο, αναλγητικό, εμμηναγωγό, ηρεμιστικό, σπασμολυτικό, υποτασικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό διεγερτικό, εφιδρωτικό, χολαγωγό, αντιρρευματικό, ανθελμινθικό και ως αντίδοτο δηλητηριάσεων.

Βοηθά σε ευερεθιστικότητα, μελαγχολία, νευρασθένεια, ναυτία, νευρώσεις, σπασμούς, αϋπνίες, αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα, γρίπη, βρογχίτιδα, κοκίτης, φυματίωση.

Καταπραΰνει την εγκεφαλονωτιαία σπαστικότητα, σύμφωνα με τους Candeac και Meunier. Χρησιμοποιείται ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις (βοηθητικό) σε δαγκώματα από ζώα και φίδια και σε τσιμπήματα εντόμων.  Το έγχυμα των ανθέων του φυτού βοηθά σε νευρική εξάντληση, πονοκεφάλους από ένταση ή κατά τον τοκετό και επίσης για κολικούς και δυσπεψία. Χρησιμοποιείται ακόμη για την κακοσμία του στόματος. Το έκχυμα αραιώνεται στο 25% όταν χρησιμοποιείται για κολικούς, ευερεθιστότητα και επερδιέγερση των βρεφών.

Με εξωτερική χρήση επουλώνει πληγές (απλές, άτονες, μολυσμένες, συρίγγια, χρόνια εκζέματα, εγκαύματα, ακμή, δερματίτιδες, ψώρα, αλλά και αλωπεκία) και με εσωτερική χρήση κυστίτιδες, το αφέψημά της σφίγγει τα ούλα. Αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών και την κινητικότητα των εντέρων (σε γαστρική ατονία και μετεωρισμός, κακή χώνεψη)

Είναι διεγερτικό της μήτρας γι΄ αυτό αποφεύγουμε τις υψηλές δόσεις του βοτάνου κατά την εγκυμοσύνη.

Thu Dec 06 20:12:59 +0000 2018

Η Mellifora προσφέρει γιορτινή έκπτωση 25% σε όλους εσάς που θα ανακαλύψετε το κουπόνι δώρου στις σελίδες της!… https://t.co/vBy834U2mh

Newsletter