Βοτανοθεραπεία

Αρμπαρόριζα: Οι ευεργετικές επιδράσεις ενός αρωματικού φυτού.

Για πολλά χρόνια η αρμπαρόριζα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής ιατρικής και συγκεκριμένα της αρωματοθεραπείας….


 Πηγή: votanonkipos.gr

Η εισπνοή λίγων μόνο σταγόνων αιθέριου ελαίου ήταν αρκετή για την τόνωση του νευρικού συστήματος, την εξισορρόπηση των καρδιακών παλμών, την μείωση των επιπέδων του στρες, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και πολλών άλλων ευεργετικών αποτελεσμάτων.

Η αρμπαρόριζα είναι ένα αειθαλές και πολυετές, μικροσκοπικό μωβ-ροζ φυτό, εγγενές της Νότιας Αφρικής. 

Η ομορφιά, το μοναδικά υπέροχο άρωμα, καθώς και οι φαρμακευτικές ιδιότητές της, την έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τον 17ο αιώνα να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εξαγωγές, αρχικά στην Ευρώπη και μετέπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Σήμερα, η αρμπαρόριζα μπορεί να μην έχει την ανάλογη γαστρονομική χρήση, όπως έχουν τα περισσότερα βότανα, ωστόσο συνεχίζει να αξιοποιείται τόσο για διακοσμητικούς, όσο και για ιατρικούς σκοπούς,

Οι πολύτιμες δράσεις αντλούνται, κυρίως, από τα φύλλα του φυτού, καθώς αποτελούν τα κύρια φαρμακευτικά στοιχεία. Στην αποξηραμένη τους μορφή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός εύγευστου και πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά τσαγιού, ενώ το αιθέριο έλαιο είναι ιδιαίτερα περιζήτητο, όχι μόνο για τα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία του οργανισμού, αλλά και για το τριανταφυλλένιο άρωμα του.

20 ΚΟΡΥΦΑΙΑ αντιισταμινικά τρόφιμα που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Αντιισταμινικά τρόφιμα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της δυσανεξίας στην ισταμίνη και για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα είναι η κατανάλωση αντιισταμινικών τροφών. Τα τρόφιμα για την καταπολέμηση της φλεγμονής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση πολλών συμπτωμάτων της δυσανεξίας στην ισταμίνη και να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει οποιαδήποτε φλεγμονή.

Τι είναι η ισταμίνη;

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που εμπλέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και χρησιμοποιείται επίσης για σωστή πέψη. Ως νευροδιαβιβαστής, στέλνει σημαντικά μηνύματα από τον οργανισμό στον εγκέφαλο.

21 Αντι-ισταμινικά τρόφιμα που καταπολεμούν την φλεγμονή και σταθεροποιούν τα ιστιοκύτταρα

 

Εάν έχετε δυσανεξία σε ισταμίνη, διαταραχή ενεργοποίησης ιστιοκυττάρων ή οποιαδήποτε άλλη φλεγμονώδη διαταραχή, τότε εδώ είναι 21 αντιισταμινικά τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή και σταθεροποιούν τα ιστιοκύτταρα φυσικά (αλλά και άλλα 21 συμπληρώματα για την αύξηση των διατροφικών αποθεμάτων):

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

αντι-ισταμινικό νεράιδα

1. Νεροκάρδαμο (Nasturtium officinale)

Το Watercress είναι ένα σταυρόφυτο λαχανικό που έχει μια πιπέρι, αψιά, γεύση σαν πυραύλων. Θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά πυκνά φυτά που είναι συνήθως διαθέσιμα. Μια μελέτη έδειξε ότι το νεροκάρδαμα αναστέλλει το 60% όλων των ισταμινών που απελευθερώνονται από τα μαστοκύτταρα.

Μελέτη: Goda, Hoshino Κ, Akiyama Η, Ishikawa Τ, Abe Υ, Nakamura Τ, Otsuka Η, Takeda Υ, Tanimura Α, Toyoda Μ, "Συστατικά σε νεροτσουλήθρα: αναστολείς απελευθέρωσης ισταμίνης από κύτταρα RBL- , Biol Pharm ΒυΙΙ.1999 Dec · 22 (12): 1319-26.

Στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, o μύθος λέει ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι Θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί όρισαν ότι ο Κίστος θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά - εσωτερικά και εξωτερικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο δόθηκαν και οι δύο στόχοι, η θεραπευτική και η καλλυντική δράση. Αναντίρρητα στον αρχαίο κόσμο τα βότανα ήταν πολύ δημοφιλή. Ιδιαίτερα η ρητίνη του Κίστου, το αποκαλούμενο λάβδανο, ήταν διάσημη σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου ως καλλυντικό και για την ενίσχυση και τα προβλήματα του δέρματος και της τρίχας. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ως θεραπεία για το λοιμό της εποχής και άλλων ασθενειών. Συνήθως, οι έλληνες αγρότες και οι μοναχοί του Αγίου Όρους χρησιμοποίησαν τον Κίστο σαν θεραπευτικό τσάι σε διάφορες διαταραχές του οργανισμού.

Τα φύλλα της λαδανιάς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, καθώς και υψηλή αντιοξειδωτική δράση.Το 1999 κηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος για το φυτό αυτό!! Το φυτό αυτό κυριαρχεί σε όλη την Μεσόγειο αλλά μόνο στην βόρεια Κρήτη περιέχει την ικανή ποσότητα λάδανο για να γίνει η συλλογή της...

Σαμπούκος - Το βότανο για κρυολογήματα, τους ιούς της γρίπης

Σαμπούκος ο μέλας - Sambucus nigra/Elderberry

Οικογένεια: Καπριφολιίδες-Caprifoliaceae Άλλα ονόματα: κουφοξυλιά, αφροξυλιά, φροξυλιά, φροξινάνθι, αφροξυλάνθη

Το δώρο του καλοκαιριού για τον χειμώνα!

Περιγραφή
Ο σαμπούκος είναι φυλλοβόλος θάμνος περίπου ενός μέτρου, που γίνεται και δενδρύλλιο σε καλά και υγρά εδάφη.Τα άνθη του είναι λευκά και οι καρποί του είναι μαύρες ρόγες. Το όνομά του κουφοξυλιά-αφροξυλιά, το πήρε από την παχιά και ελαφριά ψίχα που υπάρχει εσωτερικά μέσα στους βλαστούς του.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Η κουφοξυλιά είναι πολύτιμο βότανο για τους ιούς της γρίπης, τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του στήθους. Οι ανθισμένες κορυφές είναι ιδανικές για το βήχα, τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Το έγχυμα είναι χαλαρωτικό και προκαλεί ήπια εφίδρωση η οποία συντελεί στη μείωση του πυρετού.

Fri Feb 12 20:47:00 +0000 2021

Ας κάνουμε τις καρδιές να ανθίσουν! - https://t.co/ZX3Pi1EksN https://t.co/oLOPdoIk9Y

Newsletter